Ministrul german de Finanțe, sceptic în privința unui acord cu Guvernul grec

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, s-a declarat „sceptic” cu privire la posibilitatea ca Grecia şi partenerii săi din zona euro să ajungă luni la un acord cu Grecia cu privire la un nou program de finanţare, reproşând Guvernului grec că acţionează într-o manieră „iresponsabilă”.

Întrebat dacă la reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro se va ajunge la o soluţie pentru problema datoriilor Greciei, Schaeuble a declarat pentru postul german de radio Deutschlandfunk: „Din ce am înţeles din discuţiile tehnice are au avut loc în cursul week-end-ului sunt foarte sceptic dar vom primi un raport astăzi şi apoi vom vedea”. Schaeuble a mai spus că Germania nu vrea ca Grecia să iasă din zona euro adăugând însă că noul Guvern de la Atena trebuie să îndeplinească principalele condiţii din programul său de asistenţă şi nu doar să ajungă la un acord de compromis. „Problema este că Grecia a trăit peste resursele sale timp de o perioadă lungă de timp şi nimeni nu mai vrea să dea Greciei bani fără garanţii”, a spus Schaeuble.

Ministrul german de Finanţe a mai spus că noul Guvern grec se comportă „iresponsabil” în prezent şi că nu ajută la nimic să-i insulte pe cei care au ajutat Grecia în trecut. O caricatură publicată săptămâna trecută într-un ziar grecesc apropiat partidului de stânga la putere Syriza îl reprezintă pe Wolfgang Schaeuble în uniforma nazistă, lăudându-se ca vrea să facă „săpun din grăsimea” grecilor.

Grecia va încerca să ajungă luni la un nou acord cu privire la un nou program de finanţare care să îi permită să pună capăt austerităţii, însă discuţiile cu celelalte 18 state membre din zona euro, care susţin financiar Grecia din 2010, se anunţă extrem de dificile. Un acord ar putea fi găsit „în ultimul minut şi chiar după ultimul minut”, a apreciat ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, lăsând să se înţeleagă că se aşteaptă la o noapte lungă de negocieri.

Pentru Grecia miza este una crucială, este vorba de a găsi modalităţile de a se finanţa pe termen scurt, în condiţiile în care programul de ajutor actual se termină în data de 28 februarie şi pentru a găsi o soluţie prin care să-şi reducă datoria colosală de aproximativ 315 miliarde de euro, respectiv peste 175% din PIB.

În lipsa unui acord, Grecia, ţară care nu se poate împrumuta de pe piaţă din cauza dobânzilor prohibitive, riscă să ajungă în lipsă de lichidităţi cu riscul ieşirii din zona euro. Un „Grexit” este unul din cele mai proaste scenarii care ar putea ameninţa chiar şi moneda euro.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...