Ministrul de Externe român face apel la statele UE să analizeze impactul evoluțiilor regionale asupra Moldovei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministrul Afacerilor Externeal României, Titus Corlățean, a făcut, luni, în cadrul celei de-a IX-a Reuniuni a Grupului pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM), un apel la statele membre ale Uniunii Europene să mențină în atenție și să analizeze împreună cu instituțiile comunitare impactul evoluțiilor regionale asupra Republicii Moldova.

„Succesele Chișinăului sunt pași istorici pentru modernizarea societății din Republica Moldova și pentru apropierea sa de Europa. Sunt reușite ce se datorează, în primul rând, autorităților și cetățenilor Republicii Moldova. Eforturile lor consecvente, voința de a urma neabătut opțiunea europeană, în pofida tuturor dificultăților, au primit astfel recunoașterea meritată. Am încredere că anul 2014 va consemna ancorarea definitivă a Republicii Moldova pe traseul european, astfel încât, într-un viitor nu foarte îndepărtat, să atingem obiectivul final al acestui proces — integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană” a declarat Corlățean, potrivit unui comunicat al MAE român.

Corlățean a solicitat acordarea întregului sprijin și „asistenței concrete necesare” pentru Chișinău în vederea implementării cu succes a Acordului de Asociere, inclusiv în ce privește oportunitățile economice deschise pentru Republica Moldova pe piața europeană.

Citește și: UE va susţine traseul european al Republicii Moldova; Declaraţiile miniştrilor de Externe prezenţi la Chişinău

Totodată, șeful diplomației române a evidențiat importanța inaugurării, la 27 august, în prezența premierilor români și moldovean, a gazoductului Iași-Ungheni, care conectează statul vecin la Uniunea Europeană, prin intermediul României.

Subiectul principal al întrevederilor din cadrul Reuniunii Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldovaa fost implementarea Acordului de Asociere RM-UE şi asistenţa tehnică care urmează a fi oferită, în acest sens, de statele membre UE, precum şi preluarea experienţei de la partenerii europeni pentru realizarea transformărilor democratice din ţara noastră.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...