Maia Sandu îl devansează pe Igor Dodon în sondaje cu cel puțin 3%

by D M
Distribuiti mai departe...

33% din respondenții unui sondaj, deciși că merg la vot pe 15 noiembrie, susțin că o va vota pe candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, iar pentru candidatul independent Igor Dodon au declarat că vor vota 31,1% din intervievați. 15,6% nu au decis cu cine vor vota, iar 20,3% au refuzat să răspundă. Datele se conțin într-un sondaj realizat de Compania CBS Research, la comanda Institutului de Politici Publice și Comunitatea WatchDog.MD.

Într-o conferință de presă la IPN, sociologul Vasile Cantarji, de la Compania CBS Research, a declarat că sondajul a fost realizat telefonic, în perioada 3-7 noiembrie, pe un eșantion de peste o mie de persoane. Cercetarea nu acoperă alegătorii din regiunea transnistreană și nici pe cei din afara țării.

Întrebați despre intenția de vot în turul doi al alegerilor prezidențiale, 83% din respondenți sunt absolut siguri că vor merge la vot, 4,1% sunt siguri că vor merge, iar și 4,2% au spus că probabil vor merge. Potrivit expertului, în comparație cu sondajele realizate anterior, acesta denotă o anumită mobilizare pentru turul doi, ponderea celor care se declară absolut siguri că merg la vot fiind mai mare.

Cât despre opțiunea de vot, Vasile Cantarji a precizat că, luând în calcul marja de eroare de ±3%, nu poate exista o certitudine asupra poziționării candidaților, între care distanța este foarte mică. Luând în calcul indecișii și cei care nu răspund,  Maia Sandu va avea 51,5%, iar Igor Dodon – 48,5%. „Iarăși, luând în calcul marja de eroare, este o situație destul de incertă. De remarcat, totodată, că este foarte probabil că cei ce au spus că posibil nu vor merge la vot sau probabil că vor merge, o bună parte din acești respondenți, să nu să se prezinte deloc. Este vorba despre un segment de electorat distanțat de politică, care nu are opțiuni foarte clare”, explică Vasile Cantarji.

Directorul IPP, Arcadie Barbăroșie, a menționat că, într-adevăr, diferența între candidați este mică și nu poate fi făcută o concluzie cine va câștiga în turul doi. Însă, toți votanții sunt îndemnați să participe la alegeri, pentru că acest lucru este foarte important. Și, deși sunt multe persoane care nu știu cu cine să voteze, trebuie să se gândească, să vină la urne și să voteze, indiferent, pentru cine își vor da votul.

Victor Ciobanu, analist independent, a declarat că diferența între contracandidați este în limitele marjei de eroare. Depinde și de alegătorii indeciși, și de modul în care echipele candidaților vor lucra în această campanie. Potrivit lui, un aspect de care trebuie să se țină cont e faptul că sondajul nu include votanții transnistrenii și diaspora. Or, în opinia sa, acești doi factori exogeni cu siguranță vor influența rezultatele exercițiului electoral de duminică. 

Și Ștefan Gligor, expert independent, este de părere că este important de remarcat că sondajul nu reflectă opțiunea electorală din stânga Nistrului, din diasporă, dar și eventuale încălcări electorale, cum ar fi transportarea organizată, coruperea alegătorilor etc. „Diferența între candidați este practic acoperită de marja de eroare. Și acest fapt ar trebui să mobilizeze toate segmentele electoratului pentru a participa masiv în turul doi”, opinează expertul.

Valeriu Pașa, expert „WatchDog.MD”, a spus că un aspect important e că acest sondaj nu ia în calcul impactul resursei administrative. „Adică acest ușor avans pe care îl vedem în sondaj pentru Maia Sandu poate fi foarte ușor recuperat. Iar impactul măsurabil al resursei administrative este foarte greu de estimat. Depinde de amploarea și intensitatea cu care va fi aplicat”, a susține Valeriu Pașa.

Pentru ziua de duminică, când va avea loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale, reprezentanții societății civile planifică să desfășoare telefonic un After Poll, exercițiu similar cu cel efectuat pe 1 noiembrie.

Citește mai mult: https://www.ipn.md/ro/sondaj-maia-sandu-33-iar-igor-dodon-311-8008_1077484.html#ixzz6dIpDBFmb
Follow us: @IPN_News_Agency on Twitter | ipn.md on Facebook


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.