5 lucruri fascinante pe care nu le ştiai despre ciuperci

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sunt versatile și au o aromă unică ce îmbogățește orice mâncare de toamnă. În plus, acum e sezonul lor, așa că profită din plin de aceste mici minuni ale naturii.

Citeşte şi: Cât de riscant este să mâncăm vara ciuperci

1. Au un profil de arome unic
Probabil ai mai auzit de cel de-al cincilea simț a – umami, care completează paleta binecunoscută de dulce, sărat, acru și amar. Ei bine, gustul umami poate fi găsit în mai multe alimente ce au componența L-glutamat, care îi dă savoarea, printre care și ciupercile. Este vorba în special de soiurile shitake și enokitake, care au fost identificate ca cea mai puternică aromă umami.

2. Conțin vitamină D
O vitamină la fel de importantă pentru sănătatea oaselor precum calciul. Dacă nu petreci suficient timp în lumina soarelui, poți să compensezi consumând mai multe ciuperci. Acestea sunt unele din cele mai valoroase surse naturale de vitamină D.

3. Te ajută să-ți ții greutatea sub control
Înlocuiește carnea cu ciuperci ca să slăbești. Acestea din urmă au mai puține calorii, mai puține grăsimi și mai puțin sodiu a – trei factori care contribuie la scăderea în greutate.

4. Te ajută să-ți echilibrezi nivelul de colesterol din sânge
Ciupercile conțin un tip de fibră numit beta-glucan, care nu doar întărește sistemul imunitar, dar reduce și nivelul de colesterol rău din sânge. Consumate în mod constant, acestea te ajută să ajungi la valori normale ale sângelui.

5. Sunt o sursă bogată de vitamine din complexul B
În ciuperci găsești riboflavină, niacina și acid pantotenic – trei vitamine esențiale pentru sistemul nervos. Problema este că acestea sunt solubile în apă, ceea ce înseamnă că nu se stochează în corp. De aceea, e bine să le consumi cât mai des.

Citeşte şi: Beneficiile necunoscute ale ciupercilor, un bun aliat al sănătăţii


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...