Franța, Germania, Italia și Țările de Jos au cumpărat în avans 400 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19. Dozele vor fi distribuite și în alte state ale UE

by D M
Distribuiti mai departe...

Franța, Germania, Italia și Țările de Jos au încheiat cu compania Astrazeneca un contract pentru furnizarea a 400 de milioane de doze de vaccin împotriva coronavirusului, a anunţat sâmbătă ministrul italian al sănătăţii, Roberto Speranza, printr-un mesaj pe Facebook, potrivit Agerpres.

Potrivit unor informații preluate de Reuters, vaccinul a fost creat de Universitatea Oxford şi este în fază experimentală avansată, care se va încheia la toamnă. Primele doze de vaccin vor fi disponibile înainte de sfârşitul anului.

Dozele vor fi distribuite și în alte state, iar numărul lor va fi condiționat în funcție de numărul de locuitori. Toate țările din blocul comunitar pot fi incluse în acest program, precizează dpa, citat de Digi24.

Franța, Germania, Italia și Țările de jos, fac parte dintr-o ”alianță” formată în vederea asigurării producerii unui posibil vaccin împotriva COVID-19 în Europa.

Alianţa celor patru ţări îşi propune să garanteze că un număr suficient de doze de vaccin vor fi disponibile pentru Uniunea Europeană şi pentru ţări cu venituri reduse, în special din Africa.

Joi, Comisia Europeană a primit mandat de la statele membre pentru a negocia în avans achiziționarea unor vaccinuri promițătoare împotriva COVID-19.

Uniunea Europeană urmărește să semneze în avans acorduri cu companiile farmaceutice pentru a-și asigura vaccinuri împotriva noului coronaviurus, aflat în prezent în curs de dezvoltare, existând temeri că vaccinurile de succes ar putea să nu fie suficiente pentru toți europenii.

Astfel, miniștrii sănătății din cele 27 de state membre și-au exprimat un sprijin ”copleșitor” pentru planul Comisiei Europene de a a folosi un fond de urgență de peste 2 miliarde de euro pentru a cumpăra în avans vaccinul împotriva COVID-19. Astfel, aceste fonduri vor fi utilizate pentru achiziționarea a până la 6 vaccinuri pentru cei 450 de milioane de cetățeni europeni.

Uniunea Europeană are în plan o strategie de vaccinare țintită pe grupurile vulnerabile, lucru care ar duce la reducerea considerabilă a numărului de doze în primă fază.

Așadar, Uniunea Europeană va achiziționa sau își ia angajamentul să achiziționeze vaccinuri promițătoare înainte ca acestea să fie finalizate, asumându-și astfel riscul unui eșec clinic, dar garatându-și accesul prioritar. Blocul a acceptat practic riscuri suplimentare pentru a nu rămâne în urma Chinei şi SUA în cursa pentru un vaccin, care în prezent nu există. Oficiali europeni au afirmat că UE nu va cumpăra vaccinuri produse exclusiv în SUA, existând temeri legate de întârzieri privind distribuirea dozelor.

La mijlocul lunii mai, Organizația Mondială a Sănătății anunța că Opt vaccinuri împotriva COVID-19 se află în studiile clinice și se testează pe oameni.

La începtul lunii mai, Uniunea Europeană a preluat rolul de lider în această luptă împotriva pandemiei de SARS-CoV-2 și a organizat un teledon mondial în vederea finanțării cercetării și dezvoltării unui vaccin împotriva COVID-19, Bruxelles-ul reușit atunci să strângă contribuții de 7,4 miliarde de euro.

Marele absent al acestui moment au fost Statele Unite, care au încercat să minimalizeze importanța maratonului donațiilor, califcându-l o conferință ”printre atâtea altele”.

În cadrul maratonului donațiilor, care a început la 4 mai, Comisia Europeană a anunțat la finalul lunii mai că va fi lansată împreună cu Global Citizen, o organizație internațională de promovare și apărare a drepturilor civile, o nouă campanie intitulată ”Obiectivul nostru mondial: uniți pentru viitor”.

Campania se va desfășura sub patronajul Comisiei Europene și în parteneriat cu Bloomberg Philanthropies, Fundația Bill & Melinda Gates și Wellcome Trust. Aceasta se va întinde pe patru săptămâni și va culmina cu organiza unui summit internațional pentru strângerea de donații sâmbătă, 27 iunie.

Această campanie este susținută de țările partenere ale inițiativei „Răspunsul mondial la criza provocată de pandemia de COVID-19” – Austria, Belgia, Canada, Franța, Germania, Italia, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Norvegia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Spania, Emiratele Arabe Unite și Regatul Unit – și de Banca Europeană de Investiții. Se așteaptă ca în viitor acestor țări să li se alăture și altele. Organizația Mondială a Sănătății este, de asemenea, un partener-cheie și o susținătoare a eforturilor depuse în acest sens.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...