DNA – „pericolul” necesar Republicii Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aseară (luni, 16 martie 2015) Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a reţinut în vedere arestării preventive pe Radu Mazăre, primarul-vedetă din Constanţa şi pe Horia Georgescu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Integritate (ANI).

În România ANI este principalul instrument al luptei împotriva corupţiei, alături de DNA.

Mass-media mogulilor din Republica Moldova nu prea a dat ştiri despre aceste arestări, ca să nu infecteze alegătorii cu „ideologia unionistă” din România.

Duminică preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut primului ministru Victor Ponta să-l demită pe ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, pus sub acuzare pentru corupţie. Săptămâna aceasta DNA ar putea cere la Senat (Vâlcov e senator) avizul de reţinere şi arestare preventivă a acestuia. Vineri DNA a cerut Senatului ridicarea imunităţii senatorului Dan Şova, fost ministru al Transporturilor, în vederea arestării preventive.

Guvernanţii de la Chişinău sunt îngroziţi. Dacă îi spui unuia de DNA te dă afară din birou. Din această cauză nu mai vor nici integrare europeană, nici reforma justiţiei, nici procuror general din străinătate, (eventual, din România). Guvernanții de mucava vor ca totul să rămână aşa cum este acum, numai să le dea UE bani, de dorit mulți bani, sau chiar foarte mulți. Cam aşa văd dânșii „integrarea în UE”.

La Bucureşti partea cea mai comică a fost cu Horia Georgescu, șeful Agenţiei Naţionale pentru Integritate.

Bulgarii sunt foarte impresionaţi de lupta anticorupţie din România, motiv pentru care Horia Georgescu urma să se întâlnească, peste câteva zile, la Sofia cu vicepremierul bulgar Meglena Kuneva, fost comisar european, pentru schimb de experienţă în domeniul luptei cu corupția.

În vederea vizitei, bulgarii au trimis ieri la Bucureşti doi ziarişti să-i ia lui Georgescu un interviu pe tema luptei anticorupţie, la ora 11.00 la sediul hotnews.ro. Georgescu nu mai venea, şi când bulgarii au deschis televizorul au văzut imagini cu Georgescu în cătuşe, băgat în dubă.

Probabil, impresionaţi şi speriaţi de eventualitatea răspunderii penale pentru acţiunile lor ilegale, unii guvernanţi care mai erau loiali integrării europene, azi, tot mai des, privesc spre Kremlin, acolo unde abuzurile de drept sunt o normalitate şi unde nimeni nu face puşcărie, decât dacă asta este în interesul puterii.

Având în vedere absenţa unui organ eficient de luptă cu corupţia, suntem nevoiţi, la fel ca şi anterior, să fim străjerii statului de drept, atenţionând opinia publică şi efectuând toate demersurile necesare documentării ilegalităţilor, până atunci când, în sfârşit, DNA va trece Prutul…

Valeriu Munteanu, deputat PL


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...