Cum au reuşit nişte călugări din Belgia să facă cea mai bună bere din lume

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Călugării trapiști de la Mănăstirea Sfântul Sixtus din Westvleteren, Belgia, nu fac bere ca să se îmbogățească sau ca să devină faimoși. O produc în cantități mici, cât să aibă pentru ei, iar ce rămâne o vând ca să se întrețină. Faima a ajuns însă în mănăstirea lor, după ce un site specializat a apreciat berea lor neagră ca fiind cea mai bună din lume.

Citeşte şi: De ce nu e recomandat să bei bere din sticla de plastic

Managerul site-ului RateBeer.com, Joe Tucker, cel care a făcut topul în funcție de review-urile userilor, nu și-a dat seama ce impact va avea asta asupra călugărilor, atunci când a desemnat berea Westvleteren 12 cea mai bună din lume.

Cererea pentru berea produsă de ei a explodat peste noapte, iar asta nu i-a făcut prea fericiți. De altfel, dintre toate mănăstirile trapiste din lume, călugării de la Westvleteren produc cele mai mici cantități – doar 4.000 de butoaie pe an.

Călugării au început să producă bere în mănăstirea Westvleteren prin anul 1839 și au început să o vândă în anul 1931, ca să se întrețină. Ei au trei sortimente – două beri brune de 8% și 12% alcool /volum și una blondă, de 5,8% alcool/volum. Toate sunt făcute după aceleași rețete vechi.

Citeşte şi: Crezi că te pricepi la bere? Uite cele mai mari greşeli pe care le poţi face când o bei

Singurul mod prin care poți ajunge să degusti un pahar de bere este la cafeneaua de lângă mânăstire, În De Vrede cafe, sau la poartă, dacă reușești să-ți rezervi bere din timp (sunt aproximativ 85.000 de apeluri pe oră).

De parcă nu ar fi suficient să ajungi la bere, mănăstirea este și ea destul de inaccesibilă. Trebuie să mergi o oră jumătate cu mașina, pentru că mijloacele de transport în comun nu ajung până acolo.

Cea mai bună bere din lume, cel mai mic preț

Călugării își vând berea mai puțin de 2 dolari sticla, un preț absolut derizoriu pentru berea care a fost aleasă ca fiind cea mai bună din lume. Călugării explică însă că ei nu vor să facă profit, ci vor doar să câștiga cât să-și permită să stea la mânăstire în continuare.

Bineînțeles, au apărut persoane s-au gândit să profite de pe urma călugărilor. „Afaceriştii” merg și cumpără bere de la mânăstire, apoi o vând la prețuri mult mai mari – cer 50 dolari sau chiar mai mult pe o sticlă.

Citeşte şi: (STUDIU) Beneficiile nebănuite ale consumului de bere


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...