Criza petrolului e atât de gravă încât va crea o gaură uriaşă pe piaţă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Criza petrolului va avea efecte pentru mulţi ani de-acum încolo. Situaţia e atât de gravă încât în 2035 va fi un deficit de 4,5 milioane de barili de petrol.

Estimarea aparţine specialiştilor firmei Wood Mackenzie şi e bazată pe consumul actual, transmite Oli Price.

Dar care este motivul?

Problema este că, într-o perioadă în care preţul petrolului e mic, giganţii energetici nu vor să-şi cheltuiască nesăbuit banii pe exploatări care nu sunt viabile, pentru a nu ieşi în pierdere. Multe puţuri s-au închis, iar companiile au amânat câteva proiecte importante.

Drept urmare, în 2035 ne-am putea confrunta cu o nouă criză a petrolului, „năşită” de cea actuală: în cazul în care consumul rămâne la nivelul din 2016, peste 19 ani cantitatea de petrol va fi cu 4,5 milioane de barili mai puţin decât necesarul pieţei.

Proiecte tăiate de pe lista priorităţilor

Din vara lui 2014, când preţul a început să scadă, multe proiecte costisitoare au fost lăsate la vatră. „Învierea” lor ar însemna noi investiţii, pe care companiile energetice nu şi le vor permite prea curând. Dacă preţul ţiţeiului e mic, la fel sunt şi veniturile.

Ba mai mult, acelaşi raţionament e aplicat şi la concedieri: Nu mai facem bani ca înainte, atunci trebuie să reducem costurile, aşa că dăm oamenii afară – cam aşa acţionează giganţii energetici în ultima perioadă, iar asta duce la o nouă criză, anume cea a forţei de muncă.

Mai este o problemă. Companiile şi-au înlocuit rezervele doar în proporţie de 75% în ultimul an şi jumătate.

Noile exploatări sunt esenţiale pentru industrie, căci petrolul e o rezervă finită. Iar pentru a rămâne profitabilă, o companie trebuie să-şi menţină o rată constantă a rezervelor, ceea ce nu se mai întâmplă în ultima vreme.

Cele mai mari 7 firme petroliere occidentale se aşteaptă la investiţii în exploatări noi în valoare de 40 de miliarde de dolari în următorii trei ani, adică cu 50% mai puţin faţă de perioada 2012-2014.

Soluţii posibile

Companiile petroliere au o singură soluţie: trebuie să investească în proiecte noi pentru a-şi creşte producţia, chiar dacă vor strânge din dinţi pentru că preţul e mic.

Lumea mai are o alternativă: regenerabilele.

Dar tranziţia către partea verde a industriei e lentă. Însă poate e cazul ca să ne mobilizăm şi să diversificăm sursele de energie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...