Cât de multe ştie în realitate Google despre tine

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Probabil îşi pun deseori întrebarea legată de, cât de în siguranţă suntem atunci când folosim Google. Trebuie să ştiţi că, compania își urmărește îndeaproape utilizatorii serviciilor sale

Citeşte şi: Cine e omul fără de care nu ar fi existat Google

Google a fost acuzată în mai multe rânduri că prea adună multe informații despre viața celor care îi folosesc serviciile. Recent, Uniunea Europeană i-a somat pe americani să le creeze utilizatorilor dreptul de a-și șterge toate informațiile din rețeaua Google. Scandalul a pornit din SUA, dar informațiile strânse de Google au fost întotdeauna o sabie cu două tăișuri. Chiar și cei de la FBI sau fostul spion Edward Snowden au avertizat lumea despre acest pericol.

Pe de o parte, Google are nevoie de tot felul de informații, pentru ca tu să beneficiezi de serviciile sale, indiferent că folosești motorul de căutare, Youtube, un telefon cu Android, Gmail sau orice altă aplicație de-a lor. De cealaltă parte, există cei care se plâng că toate aceste detalii sunt de fapt vândute advertiserilor și chiar autorităților.

Dar, până la urmă, cât de multe știe Google despre tine? Poți vedea totul accesând setările contului tău. Să începem cu localizarea utililzatorilor. Indiferent că ești unul dintre milioanele de utilizatori de Android, sau folosești o singură aplicație Google pe iOS sau Windows, Google știe pe unde ai umblat, ce țări sau orașe ai vizitat și care sunt traseele tale obișnuite. Asta se datorează activării serviciului de localizare, dar compania din Redmond mai poate obține detalii și în funcție de IP-ul de la care accesezi motorul de căutare sau dacă ai instalat și activat serviciul Android Device Manager.

Citeşte şi: Cum poţi lua bani de la Google pentru afacerea ta: Gigantul IT pune la bătaie 100 milioane de dolari

Mai știi câte device-uri ai avut, ce folosești acum și ce informații te-au interesat în trecut? Nu? Nicio problemă! Știe Google. Secțiunea referitoare la securitate din contul tău îți arată toate dispozitivele de pe care ai accesat vreodată un serviciu Google, data și orașul de unde s-a făcut ultima accesare. O altă secțiune îți arată ce software folosești. Vorbim însă de sistemul de operare, programele și aplicațiile care cer anumite permisiuni de a accesa serviciile Google. Dacă ceva ți se pare suspect, poți revoca însă accesul aplicației respective la informațiile tale personale.

Totul a început însă de aici: obiceiurile de căutare. Google știe și chiar foarte bine tot ceea ce te interesează. Să fim sinceri, cine mai folosește Yahoo, Ask sau chiar Bing? În plus, în timp, căutările tale formează un pattern în care preferințele și interesele tale sunt creionate destul de precis. Mai exact, Google știe ce anume cauți și când efectuezi o căutare, ce documente ai creat în Docs și ce ai salvat în Drive, ce jocuri sau aplicații îți plac cel mai mult, câți prieteni ai și care sunt numerele lor de telefon sau, cel mai important, câți bani ai în cont (mai mult pentru cei din țările civilizate. Până ajunge Google Pay la noi, mai durează).

Publicitatea. Da, totul pornește și se oprește la publicitate. E principala sursă de venit pentru Google și compania din Redmond știe bine să-și exploateze atuul prin AdWords, serviciul dedicat advertiserilor. Aceștia au acces la o bază imensă de date și își pot poziționa foarte precis reclamele, alegând un public țintă definit la milimetru. Vrei să știi ce fel de client ești pentru Google? Poți vedea aici, iar dacă te îngrijorează toate informațiile pe care cei din Redmond le-au adunat despre tine, poți folosi un serviciu gratuit.

Citeşte şi: (FOTO) Cum vezi ce ştie Google Maps despre tine şi cum dezactivezi monitorizarea


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...