10 cele mai răspândite minciuni despre Zona de Liber Schimb

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

1. Minciună: Fostele țări socialiste, care au aderat la UE, au avut de pierdut

Adevăr: Toate țările care au avut relații economice strânse cu UE după 1990 au avut de câștigat. Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, ele și-au dezvoltat economia, infrastructura, agricultura, sistemul medical şi cel de educaţie. Astăzi, în oricare dintre țările UE, nivelul de trai e de câteva ori mai mari decât în Moldova sau în Uniunea Vamală. Bunăoară, în Croația, cea mai „tânără membră a UE”, din 1 iulie 2013, PIB-ul pe cap de locuitor estimat pentru anul 2014 e de 18.314 dolari.

2. Minciună: Se vor scumpi produsele alimentare și medicamentele

Adevăr: Prețurile, mereu, depind de costurile de producție și de taxele de import. Odată cu instituirea Zonei de Liber Schimb dintre Moldova și UE, respectiv odată cu intensificarea concurenței și cu eliminarea graduală a tarifelor vamale, prețurile vor scădea. Consumatorul moldovean merită prețuri mai mici și calitate mai bună, lucru posibil numai atunci când există o diversitate de producători și de produse.

3. Minciună: UE va transforma mii de agricultori în șomeri

Adevăr: În politicile agricole ale UE, la fel ca și în Acordul de Asociere, nu există o limită numerică pentru cei care pot munci în domeniul agricol. Scăderea continuă a numărului de angajați în agricultură în Europa s-a datorat nevoii de rentabilizare a sectorului; în plus, aceasta depinde de strategiile și de obiectivele fiecărei țări.

4. Minciună: Moldovenii nu vor mai putea intra liber și nici munci în Rusia

Adevăr: Republica Moldova nu trebuie să aleagă între Europa şi Rusia. Drumul european al Moldovei înseamnă modernizarea şi dezvoltarea țării, nu geopolitică. Noi ținem la relațiile noastre cu Rusia, iar Acordul de Asociere nu ne obligă să ieșim din CSI ori să denunțăm relațiile economice, umane și culturale cu țările CSI. Moldova nu intenționează să înăsprească regimul de intrare pe teritoriul său pentru cetățenii ruși, deci nu există nicio premisă obiectivă ca Rusia să facă același lucru.

5. Minciună: Europa, la noi, are nevoie doar de braţe de muncă ieftine

Adevăr: Orice țară are nevoie de investiții, iar semnarea Acordului va determina o schimbare a atitudinii investitorilor și a piețelor internaționale față de Moldova. Faptul că noile întreprinderi vor solicita brațe de muncă autohtone înseamnă că oamenii nu vor mai trebui să plece în alte țări pentru a-și câștiga bucata de pâine.

6. Minciună: În Uniunea Vamală, vom avea gaze mai ieftine

Adevăr: Prețul la gaze nu este stabilit de Uniunea Vamală, ci de Federația Rusă. Și chiar dacă o astfel de reducere va exista, nu avem nicio garanție privind durata acestor subvenţii, ceea ne va face și mai dependenți de Rusia în domeniul energic. În plus, prețul intern la gaze în Rusia crește – la sfârșitul lui 2013, Ministerul rus al Economiei vorbea despre necesitatea de a ajusta prețul la gaze pe intern în Rusia la nivelul de 72% din prețul mediu european. Între timp, se așteaptă o diminuare a prețurilor la energie în Europa, generată de dezvoltarea surselor neconvenționale.

7. Minciună: Vom deveni o colonie pentru mărfurile europene

Adevăr: Din punct de vedere economic Acordul de Asociere este mai avantajos pentru Moldova, decât pentru Europa. UE are 28 de țări, o populație de peste 500 de milioane de oameni, al căror venit mediu anual e de circa 39.000 dolari – piața Republici Moldova e de vreo 120 de ori mai mică. În plus, Moldova deja e foarte integrată în spațiul economic european. În 2012, din volumul total al comerțului extern al țării noastre, 52% din exporturi au mers spre UE, iar spre Rusia – 11,8%. Din regiunea transnistreană, în 2012 circa 45% din exporturi au mers către UE. Iar deja din 1 ianuarie 2014, vinurile moldovenești au primit undă verde în Europa.

8. Minciună: Spre deosebire de Zona de Liber Schimb, aderarea la Uniunea Vamală ne va ușura viața

Adevăr: Asocierea cu UE va stimula economia; va crea premise pentru apariția a mai multe locuri de muncă și mai bine plătite; va majora comerțul cu UE cu 15-16% și va face Moldova mai atractivă pentru investitori, iar concurența va genera prețuri mai mici. Aderarea la Uniunea Vamală va avea un efect invers, și anume, creșterea prețurilor pentru mai multe categorii de mărfuri. În Uniunea Vamală, vom fi obligați să majorăm taxele de import pentru mărfurile importate din UE, China și Turcia. În cazul dat, prețurile ar putea crește de la 2% pentru băuturile alcoolice și non-alcoolice până la 13% pentru îmbrăcăminte. Sigur că automobilele LADA nu se vor scumpi pentru noi, prețul la cele de import va sălta însă cu mult.

9. Minciună: Vor apărea probleme cu partenerii comerciali tradiționali

Adevăr: Zona de Liber Schimb cu UE nu va crea obstacole pentru comerțul sau activitatea investițională cu Rusia și alte țări din CSI. Țara noastră participă deja în Zona de Liber Schimb a CSI, iar cele 28 de țări ale Uniunii Europene au cu Rusia o relație dinamică și consolidată, guvernată de regulamentele Organizației Mondiale a Comerțului, a cărei membră este şi Moldova. Fiecare stat asociat la UE e liber să continue realizarea propriei politici comerciale independente. Apropo, și Uniunea Europeană are o varietate de acorduri economice de liber schimb cu partenerii săi.

10. Minciună: Deschiderea piețelor noastre va afecta sectorul agricol

Adevăr: Unele taxe de import din partea Moldovei vorfi diminuate, dar cele mai sensibile sectoare – cum ar fi carnea de pasăre și cea de porc, producția zahărului și cea de lactate – vor fi protejate. Pentru acestea, negociatorii Acordului au obținut perioade de tranziţie între trei și zece ani. Astfel, producătorii vor avea timp pentru a se adapta la noile condiții tehnologice și concurențiale. De asemenea, Moldova a negociat mecanisme de protecţie, în caz de importuri foarte ridicate ce ar ameninţa un sector economic – o premieră într-un acord de acest gen -și oclauză de salvgardare ce prevede reintroducerea taxelor vamale pe o perioadă limitată pentru importuri sensibile. Acest fapt dovedește că, pentru UE, instituirea Zonei de Liber Schimb este un instrument prin care să susțină dezvoltarea economică a Moldovei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...