(INFOGRAFIC) India se înarmează până-n dinţi; Este gata de atacuri din două părţi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministrul Apărării din Germania, Ursula von der Leyen, se va afla pentru două zile în capitala Indiei, iar analiștii văd în acest lucru o încercare a Berlinului de a profită de pe urma cursei înarmării dintre China, India și Pakistan.

Citeşte şi: Rusia, China şi India vor desfăşura cinci exerciţii militare comune în 2015

În timpul vizitei, oficialul de la Berlin va avea o întrevedere și cu omologul său, Manohar Parrikar, cei doi miniștri urmând să discute detaliile unei cooperări bilaterale în domeniul apărării. India rămâne și unul dintre marii cumpărători de arme de pe glob, amintesc reporterii Deutsche Welle.

Afaceri vechi

Parteneriatul strategic dintre New Delhi și Berlin are o vechime de aproape 15 ani, iar vizita ministrului Ursula von der Leyer vine să întărească relațiile existente între cele două țări.

Ministrul german este de altfel însoțit și de o delegație a firmei ThyssenKrupp Marine System, care se pregătește să înainteze Indiei o ofertă pentru construirea celor șase submarine convenționale incluse în programul curent de investiții în Apărare.

Vizita ministrului german al Apărării vine fix în perioada în care guvernul de la New Delhi este gata să încheie afacerea Rafale cu Franța, pentru achiziţionarea a 36 de avioane de vânătoare.

Analiști văd în cele două evenimente continuarea unui trend cu care India a obișnuit lumea întreagă în ultimii ani: achiziția masivă de armament străin.

Citeşte şi: ndia va cumpăra 197 de elicoptere ruseşti de tip Ka-226

Client fidel al producătorilor de arme

Conform datelor prelucrate de Institutul Internațional de Cercetări pentru Pace din Stockholm (SIPRI), între 2010-2014, India a achiziționat cu 140% mai multe arme decât în cei cinci ani anteriori.

India importă 15% din armamentul vândut la nivel global, de trei ori mai mult decât China. De altfel, importurile de arme ale Beijingului au scăzut cu 42% în ultimii 10 ani.

Indienii s-au axat în special pe dotările Aviației militare, care ocupă peste 50% din importurile de armament, urmată de Marină (16,8%) și de sistemele balistice (8,9%).
s1.bizwiz.ro
Germania și Franța, însă, nici nu se apropie de vârful topului țărilor care furnizează armament Indiei.

Citeşte şi: (GRAFIC) TOP 10 state cu cei mai mulți miliardari; Rusia, devansată de India

Aceeași statistică SIPRI arată că Rusia a asigurat aproximativ 70% din importurile de armament realizate de puterea de la New Delhi.

Pe locurile următoare vin SUA, care dețin o cotă de 12 procente din importurile de arme ale indienilor, și Israelul, cu 7,3%.

Francezii și nemții au o cotă de piață redusă în importurile de armament ale Indiei: 1,2%, respectiv 0,7%.

Printre echipamentele de luptă livrate de Rusia se numără un portavion Gorshkov, un submarin nuclear Akula-2, 3 fregate Talwar, 33 de avioane MIG-29K, 105 avioane Suhoi 30 MKI și 114 elicoptere de asalt MI-17V5.

Dependenți de importuri

Eforturile făcute pentru a dezvolta o industrie de armament proprie a Indiei au fost zadarnice până în prezent.

Citeşte şi: A fost rezolvat unul dintre cele mai mari mistere ale Pământului: Cum a migrat India din lateralul Africii până în sudul Asiei

India nu a fost niciodată un producător tradițional de arme, iar încercarea de a asimila tehnologiile moderne puse la dispoziție în diverse parteneriate a fost sortită eșecului, din pricina costurilor implicate și a abordării greșite.

„Insistența de a face totul în India, în locul unei abordări graduale, a încetinit sau chiar a oprit dezvoltarea unor sectoare ale industriei”, consideră Frederic Grare, directorul Programului pe Sud-Estul Asiei al Carnegie Endowment for International Peace.

Premierul Modi are însă șansa de a schimba din temelii sectorul industriei de apărare din India, consideră Grare.

Plafonul investițiilor străine directe în industria de armament a Indiei a crescut de la 26 la 49 de procente, iar alte măsuri luate de șeful guvernului de la New Delhi arată că acesta intensifică dezvoltarea rapidă a industriei de apărare.

Acest pachet de măsuri este parte a programului „Make in India” prin care oficialii de la New Delhi speră să atragă investiții străine în țară.

„Make în India” este și pe agenda discuțiilor ce vor fi purtate între miniștrii Apărării din Germania și India în aceste zile.

Citeşte şi: (FOTO) 10 ţări care nu deţin o forţă armată

Un butoi de pulbere

Goana nebună în cursa înarmării dusă de indieni este o caracteristică a marilor state din regiune.

Disputele teritoriale dintre India și China, India și Pakistan și alianța încheiată între Beijing și Islamabad fac din zona de sud-est a Asiei un adevărat butoi cu pulbere.

„În primul rând este vorba de situația din imediata vecinătate, care îi face pe indieni să fie pregătiți să apere rutele terestre și maritime în cazul unui atac venit din două părți”, consideră Amit Cowshish, fost consilier a premierului indian în materie de securitate.

„Faptul că industria locală de apărare nu a reușit să asigure necesarul pentru o astfel de strategie a crescut nevoia de importuri, ceea ce a făcut ca India să devină cel mai mare cumpărător de armament din ultimii ani”, mai spune Cowshish.

Joc la intimidare

Nevoia de a-și ține la respect rivalii din imediata vecinătate a declanșat și o cursă intensă în programele nucleare militare derulate atât de Beijing, New Delhi și Islamabad.

Însă, analistul în securitate aerospațială și apărare al IHS, Ben Moores, crede că India va trebui să abordeze mult mai subtil rolul său de putere cu aspirații globale din zona asiatică.

Citeşte şi: Țara europeană și membră NATO care nu are o armată și în care polițiștii nu dețin arme

O astfel de strategie implică misiuni de asistență umanitară și intervenții în caz de dezastru, evacuarea refugiaților din zone de conflict și combaterea pirateriei.

Efecte îngrijorătoare

Pentru guverne și producătorii de armament, cursa înarmării din Asia este o constantă și sigură sursă de venituri. În schimb, experții în securitate privesc cu îngrijorare acest fenomen.

Se observă o creștere rapidă a dotărilor militare în rândul forțelor navale și aeriene din China, Japonia și India, crede Frank Umbach, directorul centrului de securitate EUCERS din Londra.

Beijingul a majorat cu 10% bugetul Apărării în acest an, dar, dincolo de acest aspect, China a obținut și rolul de mare exportator de tehnică militară, livrând armament în 35 de state. Printre acestea, Pakistan, Bangladesh și Myanmar.

Rolul de putere globală asumat de China în ultimii ani, atrage multe state din regiune în sfera de influență a Beijingului, iar cheltuielile pentru înarmare ale acestora au crescut considerabil odată cu tensiunile înregistrate între China, Japonia, Pakistan și India.

„Întreaga regiune a cunoscut o explozie economică în ultimele două decenii, iar acum și alte națiuni se pregătesc să aibă atuuri militare pentru intimidarea vecinilor”, explică Bob Moores.

Citeşte şi: (GRAFIC) TOP 10 cele mai puternice armate în 2015; Comparație SUA – Rusia


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...