(FOTO şi VIDEO) Oraşe scufundate care ies la iveală

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Există în lume sute de oraşe acoperite total sau parţial de apă. Din când în când, din apele secate mai răsare câte unul, ajutându-ne să tragem cu ochiul în trecut.

„Sunt sute de oraşe scufundate în lume”, declară dr. Jon Henderson, arheolog şi profesor la Universitatea din Notthingham. „Abia începem să descoperim ce au să ne spună acestea despre trecutul nostru”, mai spune el, conform BBC.

Săptămâna trecută, vestea că un lăcaş de cult din secolul XVI s-a ivit de sub ape, în Mexic, a devenit viral. Abandonat în secolul XVIII, după ce ciuma a făcut prăpăd în regiunea Chiapas, templul a stat ascuns sub răul Grijalva, la o adâncime de circa 30 de metri. Zona a fost inundată cu mulţi ani în urmă, când s-a construit lacul de acumulare Nezahualcoyotl.

Se crede că templul a fost ridicat de coloniştii spanioli. Construcţia a fost vizibilă şi în 2002, când nivelul apei a scăzut de asemeni.
Templul Grijalva
Una dintre cele mai enigmatice construcţii scufundate este Monumentul Yonaguni, diJaponia, aflat nu departe de cel mai sudic punct al arhipelagului Ryukyu. În anii ’80, un scafandru local, Kihachiro Aratake, a descoperit o piramidă în trepte, construită din piatră, cu unghiuri perfecte şi coloane drepte. În anii care au urmat, în zonă, sub apă, s-au găsit mai multe structuri şi mai ciudate.

Unii cred că e vorba despre rămăşiţele civilizaţiei Mu, din Pacific, despre care se crede că a dispărut în urma unui tsunami, cu mii de ani în urmă. Alţii spun că formaţiunile din piatră s-ar fi format în mod natural, în urma activităţii tectonice.
Monumentul Yonaguni
Foto: Facebook/Yonaguni Monument

Până când oamenii de ştiinţă vor cădea de acord asupra originii acestor formaţiuni, acestea pot fi văzute de cei care se scufundă în zonă. Există chiar firme locale care oferă excursii în zona.
Monumentul Yonaguni
Foto: Facebook/Yonaguni Monument

În ultimii ani, locuitorii din Cumbria, Anglia, au putut vedea un sat de fermieri răsărind de sub ape. Mardale Green a fost scufundat intenţionat în anii ’30, în zonă stocându-se apă care să deservească oraşul Manchester. Sute de oameni au fost atunci evacuaţi, rămânând în urmă, ferme, case, cârciumi şi chiar o biserică.

În verile secetoase, satul apare fantomatic de sub ape.
[youtube link=”https://youtu.be/vpDIp1ZY1VY” width=”590″ height=”315″]
La doar câţiva metri sub apă, în sudul regiunii greceşti Peloponnesse, se află Pavlopetri, despre care se crede că este cel mai vechi oraş scufundat din lume. Se crede că a fost locuit timp de 2.000 de ani, înainte de a fi scufundat, cu 1.000 de ani i.Hr..

Se crede că până acum 5.000 de ani, nivelul mării era cu mult mai jos decât acum, astfel că multe oraşe se află acum sub ape, explică Henderson.

Dacă în cazul altor situri există îndoieli că ar fi fost create de om, în acest caz e cert că e vorba despre un port din epoca bronzului. Se văd încă urmele unor străzi, ale unor case cu două etaje şi nu numai.
Oraşul Pavlopetri
Foto: Facebook/Pavlopetri

În Norfolk, Marea Britanie, se află şi un Stonehenge parţial scufundat. Ceea ce este vizibil acum face parte dintr-un complex monumental vast, folosit în ritualurile funerare. Se crede că acest complex a fost construit în 2049 i.Hr. S-a vorbit pentru prima oară despre el în anii ’90.
[youtube link=”https://youtu.be/JU37d8kUebk” width=”590″ height=”315″]
Pe coasta Tamil Nadu stă semeţ şi acum un templu din secolul VIII, care a reuşit să rămână în picioare şi după tsunami-ul din 2004. Inclus în patrimoniul UNESCO din 1984, templul se pare că e singurul care a mai rămas în picioare dintr-un grup de şapte.

Valul gigantic din 2004 a scos la iveală, când apele s-au retras, rămăşiţe ale celorlalte, inclusiv un leu din granit. Cercetările ulterioare au certificat faptul că în zonă au existat mai multe temple, cel mai probabil distruse de un fenomen asemănător celui care le-a scos la iveală, în urmă cu 11 ani.
[youtube link=”https://youtu.be/BD-slnYhCk4″ width=”590″ height=”315″]
Spre sfârşitul anilor ’90, o echipă de arheologi din Franţa şi Egipt a descoperit ceea ce pare a fi grandiosul palat al reginei Cleopatra, pierdut timp de 1.600 de ani sub apă, în Golful Abukir, din Marea Mediterană.

Palatul e plin de artefacte: sfinxuri, statui, monede, amulete. În prezent există planuri de a deschide acest sit arheologic publicului, acesta putând deveni primul muzeu scufundat. Multe dintre piesele găsite au fost mutate în muzee, însă scafandrii pot explora zona.
[youtube link=”https://youtu.be/gBja7TUobVE” width=”590″ height=”315″]
O legendă chineză pomeneşte despre existenţa unui oraş sub apele lacului Fuxian din provincia Yunnan. Localnicii susţin că au văzut ruine răsărind din lac. În 2001, o echipă de arheologi a început să exploreze zona, descoperind mai multe clădiri, inclusiv opt structuri asemănătoare unor piramide, dar şi mai multe artefacte din piatră, făcute de mâna omului.

Ruinele, care se află într-un perimetru de 6,5 km pătraţi, ar face parte dintr-un oraş care s-a scufundat în lac în urmă cu 2.000 de ani.
[youtube link=”https://youtu.be/HPs8aMlGFBo” width=”590″ height=”315″]


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...