Erdogan toarnă gaz pe foc în relaţia cu NATO: Turcia ar putea cumpăra rachete antiaeriene din Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Turcia ar putea să cumpere rachete antiaeriene moderne S-400 produse în Rusia sau chiar să achiziţioneze licenţa pentru a le construi în propriile fabrici de armament, după discuţia dintre Vladimir Putin şi Recep Erdogan, care par să se fi înţeles asupra acestei tranzacţii controversate, care nu este privită cu ochi buni de către NATO.

În cadrul conferinţei comune de presă de pe 7 august, după ce a fost primit de Vladimir Putin, Erdogan afirma: „Vom creşte nivelul de cooperare cu Rusia în industria apărării”, aminteşte cotidianul Daily Sabah.

Declaraţia sa a fost completată recent şi de ministrul de Externe turc, Mevlut Cavusoglu, care i-a acuzat pe partenerii din NATO că ţin doar pentru ei cele mai moderne tehnologii de luptă.

„Trebuie să cooperăm şi cu alţi parteneri în vânzarea şi achiziţia de armament, deoarece există aliaţi NATO care refuză să ne vândă sisteme aeriene de apărare sau să împărtăşească informatii cu noi. Astfel, ne vom comporta în concordanţă cu politica de securitate naţională”, a explicat Cavusoglu într-un interviu acordat publicaţiei germane Bild, la începutul acestei săptămâni.

În aceeaşi zi, şeful diplomaţiei din Turcia s-a arătat mult mai franc faţă de reporterii cotidianului local Aksam, cărora le-a mărturisit că delegaţia care l-a însoţit pe Erdogan în Rusia a avut sarcina de a discuta cumpărarea sau chiar transferul de tehnologie pentru fabricarea în co-producţie a sistemului de rachete S-400.

Mahmut Gurer, jurnalistul care a condus interviul, susţine că sursele sale l-au informat de faptul că Rusia este gata să trimită în Turcia un sistem S-400, dacă se ajunge la o înţelegere în acest sens.

Recidivă periculoasă

În 2013, Turcia optase pentru sistemul antiaerian de rachete FD-2000 al CPMIEC, o companie din industria de apărare a Chinei, stârnind îngrijorarea aliaţilor din NATO. Achiziţia a fost blocată în 2015, ca urmare a presiunii exercitate de liderii alianţei, dar iată că istoria se repetă într-un moment cum nu se putea mai prost.

Experţii în securitate şi analiştii politici turci cred că o decizie a Ankarei de a cumpăra rachete antiaeriene din Rusia este de aşteptat să întâmpine aceeaşi opoziţie din partea NATO ca variantă a dotării forţelor armate cu rachete din China.

„Pe lângă problema compatibilităţii cu scutul antirachetă american, care este acum parţial operaţional, aliaţii NATO se vor arăta îngrijoraţi de o eventuală scurgere de informaţii militare în cazul amplasării unui sistem de rachete S-400 în Turcia”, avertizează profesorul Mustafa Kibaroglu, de la Universitatea MEF din Istanbul.

Expertul în apărare Arda Mevlutoglu merge mai departe şi susţine că un astfel de gest va fi taxat mult mai aspru decât intenţia de a cumpăra rachete defensive din China, dată fiind situaţia tensionată dintre NATO şi Rusia din acest moment.

Un alt expert, Turan Oguz, crede că o ceartă fără sfârşit între NATO şi Ankara pe tema rachetelor ruseşti îi va forţa pe turci să folosească sistemul antiaerian în afara infrastructurii scutului antirachetă, dar în acest caz eficacitatea rachetelor S-400 va fi cu mult redusă.

Un caz similar s-a petrecut cu Grecia, când Atena a trebuit să menţină rachetele S-300 ruseşti în afara componenţelor de securitate NATO.

„Fiecare aliat ia decizia cea mai potrivită pentru planurile sale defensive. În acelaşi timp, ţările aliate lucrează îndeaproape pentru a se asigura că avem, la nivel colectiv, forţe interoperaţionale, echipate şi antrenate pentru a îndeplini criteriile NATO şi a opera împreună sau cu alţi parteneri. Turcia este un aliat fidel şi suntem încrezători că guvernul turc va continua să se consulte cu aliaţii săi pe măsură ce întocmeşte aceste planuri”, a comentat un oficial NATO.

Ruptura dintre Alianţă şi Turcia pare să se adâncească pe zi ce trece Ankara suspectând Washingtonul de implicare în lovitura de stat de luna trecută, în vreme ce oficialii NATO de la Bruxelles încearcă fără prea mare succes să domolească tensiunile interne.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...