Cum banalul „selfie” a ajuns un instrument preţios al serviciilor secrete

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Foreign Policy vorbește despre un nou val de interes al spionilor și entuziaștilor faţă de informațiile privind conflictele armate, care pot fi obținute din surse deschise. De exemplu, în timpul pregătirii operațiunii militare a Rusiei în Siria, acest proces era „documentat aproape în timp real” de comunitatea internauţilor.

Probabil că nimeni nu a făcut atâtea pentru catalogarea și analizarea cantității uriaşe de informații obținute din surse publice, ca Ruslan Leviev, un tânăr în vârstă de 29 de ani din Rusia, fondator al organizației Conflict Intelligence Team. Șase persoane muncesc din greu, încercând să adune resturi de informații lăsate în urma sa de armata rusă în procesul de relocare în Siria. Pentru ei această activitate este principală.

„Noi nu suntem jurnaliști, spune Leviev. Mai degrabă combatanți”. El și echipa sa se numesc reprezentanții opoziției politice din Rusia.

„Noi realizăm investigaţia conflictului. Lucrăm cu militari, cărora le arătăm situația reală. Lucrăm cu familiile militarilor şi le ajutăm. Noi luptăm pentru țara noastră și vom continua să facem acest lucru, şi vom câștiga”, spune Leviev. A fost în mod repetat amenințat cu moartea, atât prin anonime, cât și deschis. În plus, a fost interogat la procuratură – pentru faptul că a studiat urmele prezenței militarilor GRU în partea de est a Ucrainei.

Documentarea invaziei Rusiei în Ucraina și anexarea Crimeei a fost mai ușor de făcut decât operațiunea siriană: „Acolo (în Ucraina) a fost o bună acoperire cu internet, mulţi dintre localnici folosesc site-urile de social networking. În unele cazuri, cum ar fi capturarea clădirii Parlamentului (din Crimeea), am urmărit-o în direct. S-au dovedit de un bun ajutor și video recorderele care sunt omniprezente”, spune el.

Creșterea volumului de informații publice este legată, în special, de creșterea bruscă a numărului de sateliți comerciali care oferă persoanelor fizice posibilități comparabile cu cele ale guvernului SUA. Acestea din urmă însă sunt clasificate și judecăţile se pot face doar pe baza unor dovezi circumstanțiale, cum ar fi ce fel de informații obţine guvernul de la proprietarii de sateliți privaţi.

„Pentru marile puteri, cum ar fi Statele Unite sau Rusia, creșterea explozivă a informațiilor din surse deschise face foarte dificilă sarcina asigurării secretului operațiunilor speciale – spune articolul. Atunci când în Ucraina au apărut soldați nemarcaţi, „omuleţii verzi”, analiza armamentului și uniformei, realizată pe baza informațiilor din surse deschise, a permis identificarea rapidă a originii acestora – Rusia”.

Potrivit lui Steven Slick, de la Universitatea din Texas, care a lucrat 28 de ani la CIA, probleme similare au apărut şi pentru oficialii de securitate americani, atunci când publicul a început să afle despre avioanele implicate în extrădarea [ilegală] a teroriștilor.

Potrivit experților, informațiile din surse deschise încep treptat să fie introduse în activitatea serviciilor secrete din SUA. În aprilie, directorul CIA John Brennan a vorbit deschis despre importanța acestor informaţii.

Cu toate acestea, experții remarcă că astfel de informații în multe privințe încă rămân în urma tehnicilor secrete folosite de CIA, NSA și alţi membri ai comunității de informații americane. Despre unul dintre dezavantajele informațiilor obținute din surse deschise vorbeşte Matthew McInnis, de la American Enterprise Institute: „Nişte unităţi se deplasează într-o anumită direcție, într-o anumită regiune. O unitate este alertată sau decretată stare de luptă. Ei se pregătesc pentru invazia unei țări vecine sau este doar un exerciţiu militar? Cum să distingem una de alta?”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...