Cum ar afecta economia Spaniei independenţa Cataloniei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Premierul spaniol Mariano Rajoy se străduiește să își țină țara unită, având în vedere că populația din Catalonia este din ce în ce mai dornică de separarea de restul țării, lucru ce dăunează foarte mult economiei.

În ciuda deciziei Curții Constituționale din Spania, președintele regiunii ce se învecinează cu Franța vrea să meargă înainte cu referendumul privind secesiunea, care ar putea avea loc pe 9 noiembrie.

Citeşte şi: Referendumul catalan, suspendat

Pe de altă parte, încrederea în partidul lui Rajoy se prăbușește, iar diferența dintre dobândă la obligațiunile spaniole și la cele germane a crescut la cel mai mare nivel din ultima lună, semn că investitorii taxează instabilitatea din țara mediteraneană.

„Problema independenței Cataloniei a dăunat mult economiei Spaniei și o va face mult timp de acum încolo”, a susținut analistul Francesco Marani, potrivit Bloomberg.

Probleme

Economia Spaniei dă semne de încetinire pe fondul unei creșteri slabe înregistrate de partenerii săi comerciali tradiționali. Iar incertitudinea în ceea ce privește viitorul Cataloniei, care contribuie la PIB-ul Spaniei cu o sumă de două ori mai mare decât cea cu care contribuie Scoția la PIB-ul Marii Britanii, crește riscul subminării investițiilor.

De asemenea, ar putea duce la creșterea dobânzilor pentru împrumut și va distrage atenția politicienilor de la rata șomajului, care a ajuns la 24%.

Un sondaj recent comandat de guvernul regional al Cataloniei arată că 71 la sută dintre rezidenții regiunii vor separarea de restul țării.

Lucruri esențiale despre Catalonia

Catalonia are o limbă proprie și o formă de guvernare semiautonomă, care controlează educația, sănătatea și forțele de poliție regionale.

Mai mult, Barcelona, capitala acestei zone, este locul unde se află unele dintre cele mai mari companii spaniole, precum CaixaBank și Gas Natural SDG SA.

În consecință, secesiunea Cataloniei va „rupe” 20 la sută din activitatea economică a Spaniei și va lansa o provocare uriașă legată de modul în care autoritățile centrale trebuie să gestioneze datoria uriașă a țării, de 836 de miliarde de euro.

Pe de altă parte, băncile catalane vor pierde sprijinul Băncii Centrale Europene (BCE). Mai mult, investitorii nu privesc cu ochi buni această incertitudine, ceea ce s-ar putea traduce într-un exod de capital din ambele zone.

Tensiunile politice nu ajută deloc economia. Ba din contra. Guvernanții au revizuit în jos prognoza pentru creșterea PIB-ului de la 1,5% la 1,3% în acest an, iar șomajul va rămâne în jur de 25%. În aceste condiții, Rajoy a declarat săptămâna trecută că este dispus să dialogheze cu catalanii. Premierul le-ar putea oferi un control mai mare asupra taxelor locale, așa cum s-a întâmplat și cu Scoția și Marea Britanie.

Totuși, el nu are un spațiu de manevră prea mare, având în vedere că deficitul bugetar a ajuns la 7% din PIB anul trecut, un nivel peste cel de 3% prevăzut de Comisia Europeană că fiind sustenabil.

Citeşte şi: Catalonia sfidează Madridul și continuă pregătirile pentru referendumul de independență


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...