Catalonia sfidează Madridul și continuă pregătirile pentru referendumul de independență

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele catalan, Artur Mas, a sfidat din nou Madridul, joi, semnând un decret prin care înfiinţează o comisie electorală însărcinată cu supervizarea organizării referendumului de autodeterminare, o consultare pe care Guvernul spaniol o apreciază ca fiind anticonstituţională.

Decretul va intra în vigoare după ce va fi publicat în Jurnalul Oficial, în principiu vineri, a precizat pentru AFP, joi seara, un purtător de cuvânt al Guvernului regional.

Acest decret este semnat în contextul în care Tribunalul constituţional din Madrid a suspendat luni legea şi decretul privind organizarea unui referendum de autodeterminare pe 9 noiembrie.

Cu toate că referendumul este „consultativ”, Guvernul conservatorului Mariano Rajoy consideră că este anticonstituţional şi intenţionează să-l interzică. Guvernul de la Madrid a sesizat Tribunal constituţional care, în aşteptarea examinării fondului legii, l-a suspendat.

Prin urmare, potrivit celor care se opun referendumului, orice act preparatoriu, precum înfiinţarea acestei comisii electorale, afundă şi mai mult Guvernul catalan în ilegalitate.

Artur Mas a trimis semnale contradictorii, decizând astfel marţi să suspende campania oficială pentru referendumul care ar putea fi ilegal.

Serviciile juridice ale statului analizează noua măsură pentru a hotărî dacă „aceasta se încadrează în sistemul” juridic, a declarat joi delegata Guvernului central în regiune, María Llanos de Luna.

Mas urmează să susţină vineri o reuniune cu toţi liderii partidelor favorabile acestui referendum, pentru a adopta o poziţie comună, aripa de stânga dorind organizarea votului, chiar în ilegalitate, ceea ce ar crea o criză insituţională fără precedent în Spania de la revenirea la democraţie.

Catalonia, regiune din estul Spaniei, cu „capitala” la Barcelona, are o suprafață de peste 32 de mii de km pătrați și o populație de 7,5 milioane de locuitori. Este una dintre cele mai bogate regiuni spaniole, devenind parte a Spaniei în 1716.

Spre deosebire de Țara Bascilor (comunitățiile autonome Navarra și Pais Vasco), Catalonia nu are un sistem fiscal independent de guvernul spaniol central, de aceea peste 60% din taxele și impozitele din Catalonia se folosesc la menținerea celorlalte comunități autonome mai sărace din Spania, iar regiunea nu deține un sistem sanitar și de învățământ complet. Aceste lucruri trezesc nemulțumiri în rândurile localnicilor și aspirații secesioniste.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...