Top 5 vinuri roşii pe care toată lumea trebuie să le ştie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Despre vinul roşu sunt numai cuvinte de laudă. O mulţime de studii s-au grăbit să îl numească leac anti-îmbătrânire şi protector împotriva a diferite boli. Cert este că vinul roşu conţine antioxidanţi şi pentru aceştia este atât de apreciat. Nu înseamnă, însă, că toate vinurile roşii sunt la fel. Gustul, aroma şi notele distincte diferă de la un soi de strugure la altul. Îţi spunem care sunt cele mai cunoscute şi apreciate în lume.

Citeşte şi: (VIDEO) Vinurile moldovenești, promovate de postul american Fox News

1. Cabernet Sauvignon
Este cel mai faimos și popular vin roșu la nivel mondial. Culoarea lui rubinie, ca zmeura coaptă și densitatea îl fac ușor de recunoscut. Soiul de struguri pentru acest vin este cultivat în toate regiunile mai calde ale lumii, care sunt faimoase pentru podgoriile lor. Originar din Bordeaux, în Franța, este însă la fel de apreciat și în Australia, Chile sau California. Este un vin cu aromă puternică și mulți tanini, care poate fi învechit pentru mai muți ani, ceea ce îi va reduce din asprimea gustului.

Are note de coacăze negre și piper verde, iar învechirea lui în butoaie de stejar îi aduce și arome vanilate. Este un vin care poate fi servit lângă orice fel de friptură de vită, rață sau păsări de vânat, carne de miel, brânzeturi cu mucegai, ciocolată neagră și feluri de mâncare bogate în grăsimi.

2. Merlot
Un vin roșu mai puțin pregnant ca aromă, dar foarte plăcut. Este primul pe care ar trebui, de fapt, să îl încerci dacă abia descoperi vinurile roșii. Soiul de struguri este cultivat în Franța, Italia, România, Chile sau Australia. Este al patrulea soi de struguri ca arie cultivată la nivel mondial. Are mai puțini tanini și este folosit adesea în cupaje împreună cu Cabernet Sauvignon sau Cabernet Franc. Primele arome pe care le poți identifica sunt cele de mure, prune și coacăze negre.

Merlot este un vin roșu ușor și se potrivește perfect lângă fripturi la grătar, fripturi de porc, brânzeturi măturate sau specialități cum sunt Camembert sau Cheddar. Poate fi servit și lângă feluri de mâncare cu rață, miel, curcan, cârnați, paste sau feluri cu sos de roșii.

3. Pinot Noir
Strugurii din care este produs sunt extrem de pretențioși. Au nevoie de un anumit climat cu zile calde și seri răcoroase. Sunt plantați mai ales în Burgundia, Franța, dar și în alte regiuni ale lumii. Pinot Noir este considerat unul din vinurile roșii nobile, cu un gust plăcut, cu o structură delicată și proaspătă. Pentru că strugurii au nevoie de condiții speciale, nu este produs în cantități foarte mari.

Pinot Noir are puțini tanini și un nivel scăzut de polifenoli. Aromele distincte pentru acest vin sunt cele fructate (de cireșe, prune, căpșune) cu note de frunze de ceai, fân și condimente. Pinot Noir se poate asocia ușor cu feluri de mâncare din cărnuri roșii, dar și cu carne de pasăre, cu somon, ton, cărnuri afumate, cu ciuperci și brânzeturi de capră.

Citeşte şi: Lukașenko, despre vinurile moldovenești: Sunt excelente

4. Syrah
Acest soi de struguri este cultivat de pe vremea Imperiului Roman în regiunile unde acum se află Iranul. Syrah este un soi de strugure negru, cu coajă groasă și tare care se simte excelent în climatul cald din California, Australia sau Valea Ronului în Franța. Din soiul Syrah se fac vinuri excelente și în Italia, în regiunile Piemont sau Sicilia.

Aromele sale puternice sunt cele de coacăze negre, cu note distincte de piper verde, vanilie sau fum. Syrah este un vin roșu potrivit lângă cărnuri roșii, cărnuri la grătar, rață, căprioară, ton sau ciuperci.

5. Sangiovese
Este un soi de struguri extrem de popular în Italia. Vinul produs din ei are mulți tanini și este folosit adesea în cupaje în combinație cu alte vinuri roșii cum este Cabernet Sauvignon. Cele mai apreciate vinuri din acest soi de struguri sunt vinurile Chianti și cele produse în California.

Vinurile produse din Sangiovese au o aciditate medie, gust bogat și arome puternice de scorțișoară, vanilie și fructe. Le poți servi lângă feluri de mâncare din bucătăria italiană și mediteraneană, lângă fripturi, paste, sosuri albe, aluaturi și brânzeturi.

Citeşte şi: A fost desemnat cel mai bun whisky din lume


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...