Anatol Durbală: La 30 noiembrie trebuie să alegem între UE sau întoarcerea în sclavie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Anatol Durbală, cunoscut actor, regizor, iar mai nou – și om de televiziune -, consideră că în cadrul alegerilor din 30 noiembrie cetățenii trebuie să aleagă între „drumul dificil spre Uniunea Europeană” sau „întoarcerea în sclavie”.

Co-realizatorul emisiunii pamflet „Ora de Ras”, una dintre cele mai urmărite din Republica Moldova, a votat pentru prima dată în perioada sovietică, atunci când votul nu avea nicio valoare.

Când am votat pentru prima dată, trăiam într-o altă ţară, una care nu mai există – URSS. Nu îmi amintesc nimic, nici de culoarea, mărimea sau forma buletinului de vot, cu atât mai mult ce era scris în acel buletin. Era un vot formal fără nicio însemnătate sau gând că ar putea schimba ceva. Ţin minte doar pânza roşie de pe frontonul Casei de Cultură din sat, muzica ce se auzea de departe şi bufetul cu „apă dulce” şi prăjituri.

Anatol Durbală, proaspăt câștigător al unui important premiu la Festivalul de Film de la Varșovia, pentru pelicula „Ce lume minunată”, consideră că la 30 noiembrie avem de ales doar între Vest și Est, un vot decisiv pentru viitorul Moldovei.

În fond, consider că nu avem pe cine alege şi nici alegem pe cineva. Ar fi mai util şi mai simplu ca în buletinul de vot să fie desenate două drapele, unul al UE şi altul al Rusei. Că, de fapt, asta urmează să alegem, Quo vadis, Moldova? Mergem în continuare pe un drum dificil spre UE sau ne întoarcem în sclavie. Mai mult, alegerea ar fi spre Europa sau… nicăieri.

Pentru îndrăgitul actor, care a făcut școala de teatru la Moscova, Uniunea Europeană este un spațiu al respectului reciproc, iar Uniunea Vamală – un termen de neînțeles.

Eu nu înţeleg deloc acest termen Uniunea Vamală. E o expresie care încearcă să ambaleze cu sclipici şi inimioare poftele imperialiste ale Rusiei. Uniunea Europeană este un spaţiu în care locuiesc oameni care se respectă reciproc, care convieţuiesc fără a ştirbi din individualitatea fiecăruia, un spaţiu unde se respectă libertăţile şi drepturile omului, un spaţiu unde oamenii muncesc cinstit, asigurându-şi un trai decent. Arta nu are frontiere! Am făcut şcoala de teatru în Moscova, m-au învăţat nişte oameni excepţionali, Cehov a fost şi rămâne autorul meu preferat şi asta nu are nimic cu Uniunea Vamală. Mi se pare o ipocrizie să împarţi teatrul, muzica, pictura, dansul, etc. în „uniuni” de orice natură! Eu nu aleg între Bulgakov şi Caragiale, Ceaikovskii şi Enescu, Tabakov şi Rebenciuc!

Durbală a activat și continuă să activeze într-o perioadă deloc ușoară pentru cultura din Republica Moldova, făcând-o într-un mod demn.

Eu îmi iubesc profesia şi consider că e datoria mea să muncesc cinstit, să fac ceea la ce mă pricep mai bine la mine acasă, oricât de greu ar fi. Mai cu seamă în vremuri de restrişte. Aşa înţeleg eu de fapt patriotismul.

El a menționat 3 lucruri pe care ar trebui să le facă viitoarea guvernare pentru a salva cultura din această țară.

1. Să pună în fruntea Ministerului un om „rău”, energic, care să lupte la sânge pentru acest domeniu;
2. Să muncească zilnic pentru a construi un mecanism, prin care oamenii de certă valoare din domeniul culturii să aibă posibilitatea să creeze, chiar dacă sunt incomozi, au viziuni inverse guvernării. Să alunge proştii, inculţii şi pe cei lipsiţi de orice brumă de talent, care astăzi s-au cuibărit în fotolii moi la cârma mai multor procese şi instituţii culturale.
3. Urgent să facă ordine în ceea ce se numeşte ŞCOALĂ – de teatru, muzică, arte plastice, dans, film, etc.

Anatol Durbală va vota la 30 noiembrie pentru că vrea să fie un om liber

Voi vota pentru că nu vreau să-mi decidă alţii viitorul, pentru că vreau o ţară civilizată, vreau ca oamenii pe stradă să zâmbească, vreau să nu văd bătrânele care vând câteva firicele de crizanteme din grădină pentru 5 lei, vreau ca tinerii să aibă unde munci, vreau să fiu un om liber.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...