Zi decisivă pentru Trump: Cel puțin doi electori republicani nu-l vor vota la funcția de președinte

by Genko Genko

Zi importantă în Statele Unite, unde Colegiul Electoral este aşteptat să valideze astăzi victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale. Dacă în alţi ani, procedura era doar o formalitate trecută adesea cu vederea, succesul controversat al republicanului care a pierdut votul popular a stârnit diverse scenarii.

Constituția nu îi obligă pe electori să voteze în conformitate cu ceea ce au decis alegătorii din statele pe care le reprezintă. Totuși cazurile în care un astfel de demnitar şi-a schimbat opțiunea sunt foarte rare. De aceea nimeni nu se aşteaptă la vreo schimbare majoră după votul de luni indiferent cât de controversată este victoria lui Donald Trump.

Există mai multe voci care au solicitat electorilor să voteze conform conștiinței pornind de la ideea că omul de afaceri nu îndeplinește criteriile morale pentru a conduce cea mai mare democrație a lumii. Se adaugă aici și dezvăluirile serviciilor de informații care susțin că Rusia l-a ajutat pe Donald Trump să câștige alegerile.

Mai mult, anul acesta a existat o mare discrepanță între votul electoral și cel popular. Donald Trump a câștigat 306 din voturile electorilor și a fost votat de 62,9 milioane de oameni, în timp ce Hillary Clinton a fost votată de 65, 8 milioane de americani, dar a obținut doar 232 de voturi din partea electorilor.

Larry Lessig, profesor la Harvard, declara anterior că ar fi vorba despre cel puțin 20 de electori republicani care ar avea îndoieli în a-și da votul pentru Donald Trump.

Doi electori nu-l vor vota la sigur

Unul dintre Marii Electori din Texas, stat câștigat de Trump, Art Cisneros, a preferat să demisioneze decât să voteze pentru candidatul Partidului Republican, din care el însuși face parte.

El a spus că preferă să-și urmeze conștiința și să nu voteze pentru un candidat în care nu crede, arătând și faptul că a primit amenințări anonime cu moartea după ce și-a anunțat intenția de a nu vota pentru Trump.

Un alt Mare Elector din Texas, Christopher Suprun, a anunțat că nu va vota pentru Trump, dar chiar și așa, la scorul de 306 – 232, candidatul Republican nu va avea niciun fel de emoții, scrie RFI.

Ar trebui ca cel puțin 37 de Mari Electori Republicani ar trebui să nu voteze pentru Trump ca să-l priveze de o majoritate în Colegiul Electoral, care este de 270.

În caz că niciun candidat nu ar obține majoritatea în Colegiul Electoral, atunci președintele ar fi ales de Camera Reprezentanților prin votul statelor reprezentate, iar Republicanii au o majoritate absolută a delegațiilor aici, în timp ce vicepreședintele ar fi ales de Senat, prin votul celor 100 de Senatori, iar Republicanii au o majoritate de 52 – 48.

CITIȚI ȘI...