Zeci de ruși au murit după ce au băut lichid de baie; Măsurile anunțate de Putin

by Genko Genko

În urma otrăvirilor în masă în Rusia cu surogat de „concentrat de păducel pentru baie”, președintele rus, Vladimir Putin, a dispus reducerea accizelor la alcool, pentru a micșora cererea de surogate spirtoase, mult mai ieftine, anunţă RIA Novosti.

Document semnat de Putin prevede „pregătirea și prezentarea propunerilor de modificări ale legislației ruse privind impozitele și taxele, care să prevadă scăderi ale accizelor la alcool și produsele care conțin alcool, în scopul reducerii cererii înlocuitorilor de alcool”.

De asemenea, guvernul ar trebui să propună amendamente legislative pentru înăsprirea „producției și comercializării produselor alcoolice alimentare, de parfumerie și produse cosmetice, produse chimice de uz casnic și produse de îngrijire personală, cu o pondere de alcool etilic de peste 25%, inclusiv introducerea licențierii pentru astfel de activități”.

In regiunea Irkutsk, între 17 – 21 decembrie, urmare a consumul de „concentrat de păducel pentru baie”, au ajuns la spital mai mult de 100 de persoane. Un număr de 61 de persoane au murit ca urmare a otrăvirii.

Majoritatea victimelor au între 35 şi 50 de ani.

Un supravieţuitor de 33 de ani a povestit că a băut numai o cantitate mică de ulei de baie, dar a doua zi şi-a pierdut vederea.

Poliţia a descoperit anterior atelierul ilegal unde era produs uleiul de baie şi i-a arestat pe proprietari.

Potrivit autorităţilor, pe eticheta uleiului scrie că nu trebuie băut, deoarece conţine metanol, o substanţă toxică folosită cu antigel. Unii beau, însă, metanol deoarece este ieftin.

Potrivit Siberian Times, otrăvirea în masă “este cel mai grav astfel de caz din istoria modernă a Rusiei”.

Parfumurile ieftine şi loţiunile cu alcool sunt vândute fără restricţiile care se aplică băuturilor spirtoase şi sunt consumate uneori de ruşii săraci.

Analiştii spun că până la 12 milioane de ruşi beau înlocuitori ieftini de alcool. Doi ani de sancţiuni economice impuse de Occident au înrăutăţit situaţia.

CITIȚI ȘI...