WEF: Republica Moldova pierde două poziții în topul celor mai competitive țări din lume

by Genko Genko

Republica Moldova ocupă locul 84 în topul celor mai competitive 140 de state din lume, în scădere cu două poziții față de anul trecut, informează un comunicat de presă al Forumului Economic Mondial (WEF).

Scorul general obținut de Republica Moldova este de 4 puncte, la fel ca anul trecut, pe o scară de la unu la șapte. Înaintea Republicii Moldova se află state precum Rusia (45), România (53), Turcia (51) și Ucraina (locul 79). Republica Moldova devansează însă țări precum Jamaica (86), Tunisia (92), Albania (93) și Serbia (94).

În topul celor mai competitive state din lume, Elveția și-a păstrat poziția de lider mondial pentru al șaselea an consecutiv (cu un scor de 5,8 puncte), urmată de Singapore, SUA, Germania, Olanda, Japonia, Hong Kong, Finlanda, Suedia și Marea Britanie. La coada clasamentului se regăsesc Mauritania (locul 138 cu 3 puncte), Ciad (locul 139) și Guineea (locul 140 cu 2,8 puncte).

Pe ansamblu, raportul anual publicat de World Economic Forum (WEF) susține că țările din întreaga lume suferă de pe urma încetinirii ritmului de creștere a productivității care afectează expansiunea economică. WEF subliniază că avansul economiei mondiale nu pare să revină la nivelele de dinaintea crizei financiare globale din 2007/2008. În plus, incertitudinile legate de încetinirea economiilor emergente, în special China, ar putea modifica traiectoria de creștere a economiei mondiale.

CITIȚI ȘI...