Washingtonul avertizează Moscova: Opriţi-vă, rachetele voastre destabilizează Europa!

by Genko Genko

Poziţionarea sistemelor defensive de rachete S-400 în enclava Kaliningrad de către Rusia este percepută că o adevărată ameninţare la adresa Europei de către Washington.

Într-un răspuns la comentariile făcute de şeful comisiei de apărare din Duma de la Moscova, oficialii din Departamentul american de Stat au arătat că măsurile luate de Rusia nu au nicio justificare reală, relatează CNBC.

„Rusia a ameninţat de mai multe ori în ultimii 10 ani că va instala rachete Iskander în Kaliningrad, că răspuns la diverse evenimente din Europa, deşi niciunul dintre acestea nu justifică acţiuni de natură militară”, a comentat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, John Kirby.

„Cerem Rusiei să se abţină de la comentarii sau acţiuni care nu sunt corespund ţelului de a promova securitatea şi stabilitatea în regiune”, a mai spus acesta.

Ca răspuns la ceea ce consideră o extindere a NATO către zona de est a Europei, Moscova a anunţă că va instala sisteme defensive S-400 şi focoase nucleare pe rachetele Iskander în enclave poziţionată la graniţa cu Polonia şi Lituania.

Amplasarea de rachete Iskander în Kaliningrad a fost efectuată de mai multe ori în ultimii ani, dar, până acum, Kremlinul a susţinut că aceste mişcări fac parte din exerciţiile de rutină ale forţelor sale militare.

„Ca măsură de răspuns la ameninţările cu care ne confruntăm, va trebui să sporim forţele. Aceasta presupune amplasarea bateriilor de rachete S-400 şi Iskander în Kaliningrad”, a declarat parlamentarul rus Viktor Ozerov, citat de agenţia RIA.

Ministerul Apărării de la Moscova nu a comentat până acum afirmaţiile alesului din Duma de Stat, dar preşedintele Vladimir Putin a confirmat existenţa unor măsuri împotriva sistemelor defensive NATO din Europa de Est.

„De ce reacţionăm atât de emoţional la expansiunea NATO? Suntem îngrijoraţi de modul în care se iau deciziile în Alianţa Nord Atlantică. Prin urmare, suntem nevoiţi să luăm contramăsuri care presupun să ţintim cu rachetele noastre diverse obiective militare pe care le percepem că pe o ameninţare”, a comentat Putin într-un documentar difuzat de o televiziune din Rusia.

După ce americanii au decis să îl aleagă pe Donald Trump că viitor preşedinte al Statelor Unite, mai mulţi analişti au prognozat că Rusia va mişca mult mai agresiv în estul Europei, bazându-se pe afirmaţia candidatului republican că îşi doreşte o relaţie mai strânsă cu Kremlinul.

Printre instalaţiile militare care îi alarmează cel mai mult pe ruşi se numără şi scutul antirachetă din Europa de Est, acesta având deja o bază activă la Deveselu, în România, şi o alta ce ar urmă să devină operaţională în 2018, în Polonia.

CITIȚI ȘI...