Vlad Filat rămâne după gratii; Fostul premier se va adresa la Curtea Supremă de Justiție

by Genko Genko

Magistraţii de la Curtea de Apel au decis să mențină sentinţa în dosarul fostului premier Vlad Filat, emisă anterior de Judecătoria Buiucani. Astfel, acesta urmează să stea 9 ani după gratii.

Deși magistrații men­ți­n deci­zia pri­mei instan­țe în par­tea apli­că­rii pedep­sei cu închi­soa­rea pe un ter­men de nouă ani, aceștia au decis să modifice câte­va aspec­te refe­ri­tor la con­fis­ca­rea bunu­ri­lor fos­tu­lui pre­mi­er.

Avocatul Igor Popa a anunțat că „partea dispozitivă a fost neclară”, iar pe 9 decembrie „va fi pronunţată partea deplină”.

„Ceea ce am reuşit să înţeleg este că magistraţii de la Curtea de Apel au menţinut pedeapsa de 9 ani de închisoare. Totodată, au acceptat apelul părţii apărării privind partea confiscării. Nu am reţinut care bunuri rămân confiscate. Cu detalii vom reveni când primim sentinţa motivată. Pe 9 decembrie va fi pronunţat partea deplină”, a declarat avocatul.

După pronunțarea deciziei, Vlad Filat a declarat că „Este o decizie ilegală. Vom merge la Curtea Supremă de Justiție”.

Vlad Filat a fost condamnat, pe 27 iunie 2016, de magistrații Judecătoriei sectorului Buiucani al Capitalei, la nouă ani de închisoare, pentru corupere pasivă și trafic de influență. De asemenea, instanța de judecată a dispus confiscarea averii acestuia. Politicianul a fost arestat în baza unui autodenunț depus de omul de afaceri Ilan Șor, care a recunoscut că i-ar fi transmis lui Vlad Filat 250 de milioane de dolari pentru ca ultimul să asigure condiții pentru dezvoltarea mai multor afaceri ale lui Șor.

CITIȚI ȘI...