Viena, orașul cu cea mai înaltă calitate a vieții în lume; Cum arată TOP 20

by Genko Genko

Viena este în acest an, pentru cea de-a şasea oară consecutiv, oraşul cu cea mai ridicată calitate a vieţii din lume, conform studiului anual „Quality of Living 2015”, realizat de biroul de consultanţă Mercer (cu sediul la New York).

Studiul a vizat 230 de oraşe şi s-a bazat pe circa 40 de factori, printre care situaţia geopolitică şi economică, educaţia, infrastructura, serviciile de sănătate, posibilităţile de petrecere a timpului liber, mediul înconjurător.

Viena este urmată, în ordine, de Zurich, Auckland, Munchen, Vancouver, Dusseldorf, Frankfurt, Geneva, Copenhaga şi Sydney.

În TOP 20 intră 14 orașe europene și câte două din Canada, Noua Zeelandă și Australia.

topq

Primul oraş din SUA care figurează în acest clasament este San Francisco (locul al 27-lea).

În ceea ce priveşte Europa occidentală, oraşele în care calitatea vieţii este cea mai scăzută sunt Belfast (locul al 65-lea) şi Atena (85), iar în Europa centrală şi orientală, Kiev (176), Tirana (180) şi Minsk (189). Chișinăul nu se regăsește în acest top.

Bucureştiul ocupă locul 110, fiind devansat de unele capitale din Europa centrală şi de est – Praga (68), Budapesta şi Ljubljana (75), Varşovia (79), Bratislava (81) -, dar situându-se înaintea Sofiei (115), Belgradului (141) şi Moscovei (167).

Cea mai proastă situație se atestă în capitală irakiană, Bagdad. De altfel, pe ultimele 20 de poziții se regăsesc doar orașe din Asia și Africa.

eedghnbv

CITIȚI ȘI...