(VIDEO) Olga Melniciuc: Încearcă să rezolvi o problemă și vei avea succes!

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Olga Melniciuc este o tânără femeie de afaceri, care știe totul despre succes la feminin. Și-a făcut studiile atât în țară, cât și în străinătate, iar, în prezent, este implicată în foarte multe proiecte dedicate în special femeilor. Recent, a devenit membră a echipei de consultanți la secretariatul Consiliului Economic pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova. Este numită de toți drept o ”cetățeană a lumii”: a pășit pe majoritatea continentelor, însă este mândră să revină de fiecare dată la Chișinău. În prima parte a interviului care va urma, veți descoperi o femeie carismatică și plină de energie, un model de lider inspirațional care lasă, în urma sa, modele de alți lideri.

– Mulți te numesc cetățeană a lumii; ai făcut și studii de masterat în Serbia; totuși, ai ales să revii în Moldova. Cum e să te trezești dimineața și, totuși, să vezi, peste geam, orașul Chișinău?

– Eu nu știu de ce sunt cetățean al lumii. Eu într-adevăr călătoresc foarte mult, îmi place foarte mult asta. Am trăit doi ani în Serbia, unde mi-am făcut studiile de masterat. Am trăit în România și am lucrat acolo. De două ori am plecat în SUA legal, cu emigrare și de două tot ori m-am întors. Eu cred că sunt un patriot care crede în viitorul Moldovei și sunt gata să contribui pentru asta. De foarte multe ori mă gândeam dacă este un oarecare eroism să rămâi acasăs au să pleci. Nu știu cui îi este mai greu sau mai ușor: să lupți aici pentru viitorul tău sau să lupți acolo pentru viitorul tău. Cum e să deschizi fereastra și să vezi peste geam orașul Chișinău? Cum credeți, orașul Chișinău este frumos? Lumea spune că este cel mai verde oraș din Europa. Eu nu cred că este așa. Eu nu cred că este frumos, dacă te uiți la drumuri, la cum se comportă oamenii, la fețele oamenilor, care sunt încrețite și supărate de dimineață până seara. Eu cred că este un oraș frumos, însă tare mult aș vrea ca noi să începem să schimbăm ceva. Poate că ar suna banal dacă aș spune că am nevoie permanent să ies din țară, să respir un pic de aer civilizat. Cred că asta ne-ar putea ajuta cumva pe toți: ne-ar ajuta să ne întoarcem în Moldova și să facem schimbarea în noi, în primul rând, abia după asta se vor schimba și ceilalți.

– Noțiunea de ”lider” nu se declină la genul feminin. Totuși, cum reușești să fii și femeie, și lider, în același timp, reușindu-le pe ambele la fel de bine?

– Cred că a fi lider nu înseamnă neapărat să stai pe baricade. Eu cred că un lider adevărat este cel care creează alți lideri. Și nu contează dacă ești femeie sau bărbat; dacă stai în fața poporului sau dacă stai în spate, dacă ești un lider neformal. Important este să nu rămâi indiferent pentru ceea ce se întâmplă. Pentru mine, a fi lider și a fi femeie înseamnă a fi autentică, fidelă propriilor valori, a nu fi indiferentă față de ceea ce se întâmplă, a nu vedea doar ceea ce te înconjoară. Să încercăm să depășim ”cutia” în care ne-am născut. Este foarte ușor de comunicat cu femeile-lideri. Feminitatea, autenticitatea și încrederea în valorile tale, scopurile tale, care trebuie să fie corelate cu scopul de a îmbunătăți ceva în societatea noastră.

– Din februarie, ai devenit parte a echipei de consultanți pentru secretriatul Consiliului Economic, pe lângă prim-ministru. Ce scop are acest Consiliu și cum te simți în noua echipă de lucru?

– Lucrul în cadrul echipei este și provocator, dar și interesant în același timp. Consiliul Economic al prim-ministrului a fost creat în 2011, când a fost emisă hotărârea de Guvern. Scopul acestuia a fost de a construi o platformă de comunicare, pe de o parte dintr mediul privat, mediul academic, societatea civilă și, pe de alta, instituțiile care fac oilitici, promovează legi și vine cu inițiative pentru dezvoltarea mediului economic. Scopul acestei platforme a fost de a facilita dezvoltarea afacerilor în Moldova și creșterea mediului investițional. Ca acest Consiliu Economic să lucreze, a fost creat și secretariatul care să ușureze munca Consiliului. Noi suntem consultanți în cadrul secretariatului. Suntem două femei și 3 bărbați. Este foarte provocator să lucrezi cu domeniul economic, atât lanivel intern, cât și lanivel extern, dar este foarte interesant, pentru că simți că poți schimba ceva; știi foarte bine care este problema și cu ce poți veni în ajutor; analizezi practica internțională; soluțiile posibile; ce fac alte țări; care este capacitatea RM la acest moment, venind cu unele propuneri, cu consultări, dialog. Consultăm prim-ministrul și Consiliul Economic pentru a promova mediul de afaceri din Moldova. Și asta îmi place foarte mult.

– Ești specialist în antreprenoriat și atragere de fonduri nerambursabile, ai câștigat chiar și Concursul Național de Business-plan-uri pentru Tineri. Ce înseamnă să fii competitiv și cum trebuie să te promovezi atunci când vrei să câștigi bani pentru un proiect bun?

– Nu contează dacă faci un proiect social sau dacă faci o afacere. Este important ca, atunci când faci ceva, să încerci să rezolvi o problemă. Dacă e vorba o afacere, iei în calcul dorința viitorilor tăi consumatori. Dacă e vorba despre un proiect social, iei în calcul o problemă socială. Atunci când faci ceva pentru a rezolva o problemă, devii competitiv. Atunci când vii cu o propunere un pic mai diferită decât fac ceilalți, devii competitiv. Cînd scrii proiecte doar pentru a câștiga bani, eu nu cred că vei câștiga. Când faci un proiect cu scopul de a face ceva care îl doare cu adevărat pe finanțator, vei fi finanțat. Încearcă să rezolvi o problemă și vei avea succes.

– Călătoriile sunt o parte inevitabilă din viața unei femei de succes. Câte destinații ai vizitat până în prezent și de care te-ai îndrăgostit cel mai mult?

– Niciodată n-am calculat câte destinații mi-am propus să vizitez. Cu siguranță știu că trebuie să ies din țară. Călătoria, înseamnă, pentru mine, a ieși din ”cutie”, pentru a-ți lărgi viziunea. Comunici cu alți oameni, îți testezi toleranța, pentru că vezi alte religii, alte popoare. Eu încerc să nu merg în locurile în care stau foarte mulți turiști, ci încerc să fiu cât mai aproape de lumea care trăiește în acea țară. Vizitez muzee și alte locuri renumite, dar ele nu mă atrag așa cum mă atrag locurile simple, pentru că ele reprezintă adevăratele valori, de acolo poți învăța mult mai mult. Am vizitat foarte multe țări, am fost, de la SUA, în Japonia; mai puțin, însă, m mers în Asia. Cu doi ani în urmă, am trăit o prvocare: mi-am cumpărat un bilet de călătorie în Sri Lanka, spunând că o fac și pe asta. Singură, fără ca să cunosc prea multe despre țara dată, am plecat pentru 3 săptămâni și cred că asta a fost cel mai frumos lucru din viața mea. A fost eca mai frumoasă călătorie, pentru că am rămas singură într-o țară în care nu cunoșteam nimic. Orice experiență pe care o avusem în lumea civilizată, acolo nu mai conta. Este absolut altfel. Totuși, am văzut oamenii de aproape, am înțeles că nu contează de ce religie ești, ce cultură ai, cât de dezvoltat ești la nivel economic sau social. Contează doar ce fel de om ești, ce fel de valori ai. Acolo, oamenii te întreabă dacă ești fericit, dacă nu ești flămând, sunt gata să te ajute cu orice, ca să fii fericit lângă ei. Ei sunt conectați la natură, la religie. Am stat singură cu mine, m-am redescoperit, am trăit fiecare moment în starea ”aici” și ”acum”, când simți ceea ce se întâmplă cu tine!


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...