(VIDEO) „Tatăl tuturor bombelor”: Opt ani de când Rusia se laudă cu cea mai puternică bombă non-nucleară din lume

by Genko Genko

În urmă cu opt ani, pe 11 septembrie 2007, Rusia a anunţat întreaga lume că a testat cu succes cea mai puternică bombă non-nucleară din lume.

„Tatăl tuturor bombelor (FOAB) „, numită aşa ca răspuns la „Mama tuturor bombele”, de fabricaţie americană, are puterea şi eficacitatea similare unei bombe nucleare, potrivit Business Insider.

Bomba de fabricaţie rusească „nu contaminează mediul, spre deosebire de o bombă nucleară”, anunţa în urmă cu opt ani Aleksandr Ruksin, adjunctul sefului Statului Major al armatei ruse de la acea vreme.

Potrivit materialului de prezentare, bomba rusească ar fi de patru ori mai puternică decât modelul american Massive Ordnance Air Blast, cunoscută sub denumirea de „Mama tuturor bombelor”.

Explozia bombei echivalează cu detonarea a 44 de tone de TNT, iar temperatura degajată la epicentrul exploziei este de două ori mai mare decât cea înregistrată după detonarea bombei americane.

FOAB, potrivit Russia Today, este o bombă termo-barică şi echivalează cu explozia a 44 de tone de TNT.

O astfel de bombă este fie lansată sub formă de proiectil, fie este transportată de un avion şi plasată deasupra ţintei. O primă explozie are loc în atmosferă la o anumită înălţime stabilită anterior, iar ulterior combustibilul utilizat se amestecă cu oxigenul. Urmează a doua explozie distructivă.

CITIȚI ȘI...