(VIDEO) Tablou apocaliptic despre Republica Moldova, prezentat de jurnaliștii ruși

by Genko Genko

Republica Moldova a intat într-o criză profundă, la un an de la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Tarifele au ajuns la nevelul celor din Europa, iar prețurile la produsele alimentare au explodat, acestea fiind mai mari decât la Moscova, fermierii nu au unde să-și realizeze marfa, iar FMI a înghețat finanțarea. Acest scenariu este descris de presa rusă, într-un reportaj despre situația actuală a Republicii Moldova.

Presa rusă compară, printre altele, protestele de la Chișinău cu Maidanul de la Kiev, de acum un an, spunând însă că există puține tangențe, în condițiile în care „Republica Moldova a semnat acum un an Acordul de Asociere cu UE, moldovenii au mers în Europa pentru o viață mai bună. Au plecat, au revenit, și au plecat din nou la muncă în Rusia”.

„Tarifele pentru serviciile comunale sunt mai mari decât cele europene, iar produsele alimentare sunt mai scumpe decât cele din Moscova, în condițiile în care minimum de existență se apropie de cel din Eritreea, iar finanțarea FMI este înghețată”, se arată în reportaj.

„Oficialii au declarat că Moldova este o poveste de succes, dar la un an de la semnarea acordului de Asociere, rezultatele comerțului cu Europa i-a șocat pe moldoveni”, se mai arată în material.

În acest sens, scriu jurnaliștii, „este greu să învinuiești Rusia pentru că guvernul pro-european a jefuit Moldova”.

Aceștia mai scriu că UE nu are nevoie de produse moldovenești, agricultorii fiind nevoiți să „scuture merele de pe copaci, pentru a salva măcar pomii”.

În această ordine de idei, jurnaliştii ruşi scriu că oamenii au ieșit în stradă să protesteze, doar că „la miting nu există lozinci directe împotriva Rusiei. Cu toate acestea, nici susținătorii integrării eurasiatice nu sunt admiși la tribună”.

Mai mult despre acest material al presei de la Moscova vedeți în video de mai jos.

CITIȚI ȘI...