(VIDEO) Submarinul „ucigașul tăcut” – noua armă de temut a lui Putin

by Genko Genko

Noul submarin nuclear Vladimir Monomakh, denumit „ucigașul tăcut”, face parte din cea mai avansată clasă de submersibile strategice rusești, Borei. Submarinul și-a început probele în Marea Albă pe 11 iunie, el urmând a intra în serviciul forțelor navale ale Rusiei în cursul acestui an.

Submarinul Vladimir Monomakh face parte din Proiectul 955 al Rusiei, el fiind construit la șantierul naval din Sevmash, potrivit ITAR TASS.

Primul submersibil din clasa Borei a fost Alexander Nevsky și a fost lansat pe 19 martie 2004, urmându-i Yuri Dolgoruky, în ianuarie 2013.

Vladimir Monomakh este al treilea submarin din clasa Borei, cea mai avansată tehnologic dintre cele construite în Rusia.

Ministerul rus al Apărării intenționează să construiască cel puțin 8 submarine noi din clasa Borei, care vor deveni principala componentă navală a forțelor strategice ale Rusiei.

Submarinul poate fi echipat cu 12 rachete balistice intercontinentale. El are 170 de metri lungime, 13,5 metri lățime, se poate scufunda la o adâncime de 450 de metri și are un echipaj format din 17 marinari.

„Ucigasul tacut” a costat 770 de milioane de dolari, iar construcția lui a durat aproape șapte ani, conform Daily Mail. Submarinul, care va fi dotat cu un nou sistem de rachete Bulava, va avea viteza de 29 de noduri.

CITIȚI ȘI...