(VIDEO) Șevciuk amenință Chișinăul și face o promisiune Rusiei: Nu vă vom trăda

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aplicarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană în regiunea transnistreană face parte din războiul geopolitic împotriva Transnistriei, Rusiei şi ai aliaţilor acestora, acuză așa-zisul lider al regimului separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.

Într-un mesaj adresat cetățenilor din stânga Nistrului, Șevciuk acuză Republica Moldova și Uniunea Europeană că încearcă să „submineze statul și viitorul țării”, precum și „independența economică” a regiunii, prin manipularea opiniei publice.

„În ciuda anumitor progrese, astăzi republica se confruntă cu dificultăți politice și economice evidente. Dușmanii din interior și din exterior încearcă să ne fure viitorul. Aceștia manipulează opinia publică și încearcă să submineze independența noastră”, a spus Șevciuk.

Așa-zisul lider al regimului separatist de la Tiraspol spune că noul regim de comerţ liber cu UE, care ar urma să fie pus în aplicare în regiunea Transnistreană începând cu luna ianuarie 2016, este parte a unui război geopolitic îndreptat împotriva Transnistriei, Rusiei şi ai aliaţilor acestora.

„Noul regim de comerţ liber cu UE, care va fi impus întreprinderilor transnistrene începând cu 1 ianuarie 2016, este parte a unui război geopolitic îndreptat împotriva Transnistriei, Rusiei şi ai aliaţilor. Preţul cedării noastre va fi pierderea statalităţii şi a libertăţii fiecărui locuitor al republicii moldoveneşti transnistrene. Indiferent de cum ne vor ameninţa, nu ne vor impune să ne trădăm pe noi, să trădăm statul nostru sau Rusia”, a declarat Şevciuk.

Conform unei analize realizată de Expert-Grup, punerea în aplicare a Acordului de Asociere va aduce beneficii nete regiunii transnistrene, stimulând economia cu aproximativ 3-4% anual. În cazul în care regiunea nu va implementa cel puțin cerințele minime din AA / ZLSAC, aceasta ar putea pierde accesul preferențial la piața UE, fapt ce ar prejudicia economia cu circa de 5% din PIB-ul regiunii.

Experţii atenţionează că refuzul de a pune în aplicare Acordul ar putea aduce regiunea transnistreană într-o „auto-izolare economică”, astfel aprofundând criza economică și socială cu care se confruntă în prezent regiunea.

Regiunea transnistreană a beneficiat enorm de mult de pe urma preferințelor comerciale acordate de către Uniunea Europeană Republicii Moldova începând cu anul 2006: exporturile regiunii spre UE s-au dublat (de la 114,9 milioane dolari în 2005 la 258,9 milioane dolari în 2014), iar ponderea exporturilor către UE în totalul exporturilor a crescut de la 20% în 2005 la 38% în 2014 (în ianuarie-iulie 2015 a scăzut ușor la 34%).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...