(VIDEO) Șeful SBU: Aeronava MH17 a fost doborâtă de un ofițer rus

by Genko Genko

Seșful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vitali Naida, a declarat pentru CNN că aeronava MH17, prăbușită joi în estul Ucrainei, a fost doborâtă de către o rachetă lansată de un ofițer rus.

„Un ofiţer bine echipat, bine educat şi instruit de ruşi (…) a apăsat acel buton în mod deliberat”, a declarat Naida pentru CNN.

„Am interceptat conversaţii” între un ofiţer rus şi biroul său din Moscova, a precizat oficialul ucrainean. „Ştim sigur că, cu câteva minute înainte de lansarea rachetei, a existat un raport” către un ofiţer rus, care anunţa că avionul se apropie, a adăugat acesta.

„Ei ştiau că avionul vine cu viteză constantă, cu o direcţie constantă” şi ar fi trebuit să ştie că nu este un avion de vânătoare, ci „un avion civil de mari dimensiuni”, a mai spus şeful contraspionajului ucrainean.

Oficiali din cadrul serviciilor americane de informaţii au declarat marţi că rebelii proruşi sunt responsabili de doborârea avionului ucrainean, dar acum consideră că rebelii nu ştiau că este vorba despre un avion comercial.

Moscova a negat acuzaţiile potrivit cărora ar fi doborât avionul malaysian. Locotenent-generalul rus Andrei Kartapolov a sugerat că un avion de vânătoare ucrainean ar fi doborât cursa MH17, însă preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a respins acuzaţia, precizând că avioanele de luptă ucrainene erau la sol în acel moment.

De asemenea, rebelii proruşi au negat în mod repetat că ar fi responsabili pentru acest atac.

CITIȚI ȘI...