(VIDEO) Se întoarce vortexul polar! Mai multe state vor fi afectate de un ger extrem

by Genko Genko

Imaginile furnizate de un satelit al NASA arată că vortexul polar s-a întors anul acesta.

Vortexul polar este un curent atmosferic care aduce temperaturi extrem de scăzute din zona arctică. Datele obţinute de satelitul NASA Aqua arată că vortexul se află în această săptămână deasupra Canadei şi Statelor Unite.

În aceste imagini în infraroşu vedem regiunile afectate de temperaturile extrem de scăzute, care se vor menţine cel puţin până la sfârşitul acestei săptămâni. Zonele afectate deja de ger sunt redate în culoarea albastru închis.

Pe lângă ger, vortexul polar aduce şi vânt puternic, iar din cauza asta temperaturile resimţite de oameni vor fi şi mai scăzute, de până la -29 de grade Celsius, scrie Gizmodo.

Pentru anumite regiuni din SUA, aceste temperaturi sunt un record absolut.
[youtube link=”https://youtu.be/MbdTvKU5-hs” width=”590″ height=”315″]
Chiar dacă americanii şi canadienii vor avea serios de suferit din cauza vortexului polar, vestea bună este că acest fenomen nu reprezintă o anomalie a climei. Dimpotrivă, este ceva absolut normal.

Curentul polar face parte din circulaţia atmosferică a planetei noastre. El mută energia acumulata la tropice spre zona polară, asigurând astfel un echilibru al temperaturii la nivel global.

Ultima dată, vortexul polar a lovit America de Nord în ianuarie 2014.

CITIȚI ȘI...