(VIDEO) Scandal cu implicarea ministrului grec de Finanțe; Ar fi arătat un gest obscen la adresa Germaniei

by Genko Genko

Ministrul grec al Finanţelor Yanis Varoufakis se află în centrul unui nou scandal cu Berlinul, după ce televiziunea germană a difuzat luni o înregistrare video din 2013 în care acesta pare să facă un gest obscen la adresa puterii economice europene, relatează Reuters.

Varoufakis a negat că a arătat degetul mijlociu – „stinkefinger” în germană -, într-un gest obscen, în timpul unui discurs susţinut în Croaţia, în care a afirmat că ar fi fost mai bine ca Grecia să părăsească zona euro în 2010 decât să accepte un plan de salvare european.

„Înregistrarea video a fost trucată, fără îndoială”, a declarat el luni pentru site-ul revistei germane Der Spiegel.

Postul public german ARD, care a difuzat înregistrarea video duminică, a precizat că nu a observat „vreun semn de manipulare” a înregistrării, dar că va solicita unor experţi să verifice acest lucru.

Varoufakis a schimbat în numeroase rânduri replici dure, în special cu omologul său german Wolfgang Schaeuble, după ce Syriza (extremă stânga) a venit la putere, în ianuarie, promiţând să pună capăt austerităţii impuse Greciei şi să renegocieze prevederile planului de salvare. De asemenea, Atena a îndemnat Germania să-i plătească despăgubiri pentru ocupaţia nazistă, dar Berlinul a respins solicitarea.

„Propunerea mea a fost ca Grecia să anunţe pur şi simplu defaultul, să arate degetul Germaniei şi să spună ‘acum poţi să rezolvi problema singură'”, afirmă Varoufakis în înregistrarea video, ridicându-şi degetul mijlociu.

Contactat de ARD, ministrul a declarat „nu am arătat degetul niciodată”.

Ministrul de Finanţe al Bavariei Markus Soeder, care apare în înregistrare, a declarat că Varoufakis minte. „Este tot mai dificil ca domnul Varoufakis să fie acceptat ca partener serios de negocieri”, a declarat el pentru site-ul cotidianului Handelsblatt.

Un economist marxist, Varoufakis a surprins numeroase capitale europene prin abordarea sa neconvenţională, părând să pună sub semnul întrebării, în interviuri, onorarea unor angajamente pe care Grecia şi le-a asumat.

El a fost criticat, de asemenea, pentru că a apărut într-un material publicat de revista franceză Paris Match, alături de soţia sa, pe terasa unui apartament de lux din Atena cu vedere spre Acropole. Varoufakis a spus ulterior că regretă şedinţa foto, dar nu şi interviul.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel a dezminţit săptămâna trecută că ar exista vreun „conflict personal” cu Atena. Schaeuble a declarat săptămâna trecută că nu exclude o ieşire „accidentală” a Greciei din zona euro.

Tot săptămâna trecută, Atena s-a plâns Berlinului, afirmând că Schaeuble l-ar fi insultat pe Varoufakis la o conferinţă de presă. Ministrul german a negat acuzaţiile.

CITIȚI ȘI...