(VIDEO) Putin şi Berlusconi la un pahar de vin în Crimeea

by Genko Genko

Preşedintele rus Vladimir Putin şi fostul premier italian Silvio Berlusconi s-au întâlnit vineri în peninsula Crimeea, unde au băut un pahar de vin şi au adus un omagiu soldaţilor italieni morţi la sfârşitul secolului al XIX-lea în războiul Crimeii.

Cei doi politicieni, a căror excelentă relaţie personală este binecunoscută, au depus flori la un monument ridicat în memoria soldaţilor căzuţi în acel război, la care au participat şi trupe din Regatul Sardiniei, astăzi parte componentă a Italiei, transmit agenţiile AFP si Reuters.

Imaginile difuzate de televiziunea de stat rusă îl arată pe Putin spunându-i lui Berlusconi că doreşte să afle numele exacte ale soldaţilor italieni, pentru a le inscripţiona pe monument.
„Dacă doriţi, putem construi aici un parc unde fiecare soldat va avea propria piatră funerară”, i-a mai transmis liderul de la Kremlin fostului premier italian. Acesta din urmă i-a mulţumit şi l-a asigurat că se va ocupa personal de obţinerea acestor nume.

Ei au mai vizitat şi vinăriile de la Massandra, legendarul producător de vin al Crimeii încă din epoca ţaristă, şi au degustat acolo un pahar de vin.

Fostul premier italian devine astfel cel mai notabil politician occidental care vizitează această peninsulă ucraineană anexată anul trecut de Rusia. Zece parlamentari francezi, atât de stânga, cât şi de dreapta, au fost şi ei în Crimeea în luna iulie, vizită salutată de guvernul de la Moscova şi criticată de cel de la Paris, care a declarat că o „regretă profund”.

Potrivit postului Rossiya, înainte de a ajunge în Crimeea, Berlusconi a petrecut două zile în staţiunea balneară Soci, pe malul Mării Negre.

Fostul premier italian a criticat sancţiunile europene împotriva Rusiei, pe care le consideră „o revenire la Războiul Rece”. Dar vizita sa în Crimeea poate fi considerată o încălcare a acestor sancţiuni, ce prevăd inclusiv interzicerea activităţilor turistice în Crimeea.[youtube link=”https://youtu.be/X7sc6foM330″ width=”590″ height=”315″]

CITIȚI ȘI...