(VIDEO) Putin dezvăluie în premieră operațiunea care a dus la anexarea Crimeei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Postul public de televiziune Rossia 1 a prezentat duminică seară documentarul „Крым. Путь на родину”, în care erou principal este președintele rus Vladimir Putin, care relatează despre operațiunea care a dus, acum un an, la anexarea peninsulei ucrainene de la Marea Neagră.

Documentarul durează peste 2 ore, iar pe lângă intervențiile lui Putin, care relatează despre felul în care a gestionat Kremlinul acea situație, sunt prezentate materiale ample cu situația de la acea oră, dar și actuală, din Crimeea.

Liderul rus dezvălui mai multe lucruri inedite, spre exemplul felul în care a fost „salvat” președintele ucrainean, Viktor Ianukovici, care „urma să fie asasinat” de „cei care se aflau în fruntea revoltei populare”.

Dând câteva detalii despre modul în care a fost „salvat” Ianukovici, Putin spune în respectivul documentar că forțele speciale ruse au pătruns pe teritoriul Ucrainei, cu ajutorul mai multor elicoptere, pentru a localiza caravana președintelui ucrainean înlăturat de la putere, care circula pe o șosea având ca destinație Crimeea.

Potrivit lui Putin, Ianukovici se afla în Crimeea în timpul schimbării de putere de la Kiev. Ulterior, forțele speciale rusești au facilitat ca acesta să ajungă în Federația Rusă, acolo unde se află și astăzi.

„Viktor Fedorovici nu a vrut să vină imediat în Rusia. A stat câteva zile în Crimeea. Dar după câteva zile, când totul a devenit clar în legătură cu ‘lovitura de stat’, că nu poate exista un dialog cu cei din Kiev, m-a rugat să îi asigurăm accesul în Rusia”, a precizat Putin.

De asemenea, Putin a dezvăluit că Rusia era pregătită să-şi pună armamentul nuclear în alertă în timpul tensiunilor.

„Eram pregătiţi să murim”. Crimeea „este teritoriul nostru (din punct de vedere) istotic. Acolo trăiesc ruşi. Ei erau în pericol. Nu putem să-i abandonăm”, declarat el.

„Nu ne-am gândit niciodată să despărţim Crimeea de Ucraina până în momentul în care au început aceste evenimente, (iar) Guvernul a fost răsturnat”, afirmă el, reiterând versiunea rusă despre protestele violente, potrivit căreia Ianukovici a fost victima unei lovituri de stat.

El spune că a cerut să fie efectuat un „sondaj de opinie aplicat” asupra intenţiei locuitorilor din peninsulă de a rămâne în cadrul Ucrainei. Însă nu oferă detalii despre felul în care a fost realizat acest sondaj, subliniind doar că „a devenit clar că 75% din populaţie dorea să se alăture Rusiei”.

Moscova a dezminţit, iniţial, că forţele care nu purtau însemne şi care au preluat controlul în Crimeea ar fi fost ruse, însă Putin a recunoscut ulterior acest lucru. În documentarul de duminică, el afirmă că a ordonat Ministerului rus al Apărării să mobilizeze trupe din cadrul forţelor speciale de informaţii, puşcaşi marini şi paraşitişti, „sub acoperirea consolidării protecţiei instalaţiilor noastre militare”.

Flota rusă la Marea Neagră îşi are cartierul general în Crimeea. Ea şi-a păstrat bazele din peninsulă după prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice, în baza unui acord cu Ucraina.

Însă Putin afirmă, în documentar, că trupele nu au fost trimise din Rusia în Crimeea, deşi Camera superioară a Parlamentului rus a autorizat o asemenea acţiune, şi adaugă că numărul militarilor ruşi din peninsulă nu a depăşit niciodată 20.000, conform prevederilor acordului cu privire la menţinerea Flotei la Marea Neagră acolo.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...