(VIDEO) Obama și Poroșenko s-au întâlnit la Varșovia

by Genko Genko

Președintele american, Barack Obama, a declarat că poporul ucrainean a făcut o ”alegere înțeleaptă” când l-a votat pe Petro Poroșenko în funcția de președinte al țării.

Cei doi oficiali au avut o întâlnire la Varșovia, chiar dacă Poroșenko nu a fost încă învestit în funcție.

Într-o conferință de presă, în finalul întrevederii, președintele american a indicat că a discutat cu noul lider ucrainean planul de reinstaurare a păcii în Ucraina, de stimulare a creșterii economice și de reducere a dependenței energetice a acesteia față de Rusia.

”În discuțiile mele avute astăzi cu el, este clar că înțelege speranțele și aspirațiile poporului ucrainean”, a spus Obama, indicând că a discutat cu Poroșenko în special modalitățile prin care SUA ar putea ajuta la instruirea forțelor de ordine și militare ucrainene.

Într-un comunicat dat publicității de Casa Albă după această întâlnire se menționează că Obama a aprobat o suplimentare cu 23 milioane de dolari a asistenței pentru securitate și apărare destinată Ucrainei la începutul lunii martie, inclusiv 5 milioane de dolari pentru ”veste antiglonț, ochelari în infraroșu și echipamente de comunicații”.

Kievul ceruse Washingtonului mai mult sprijin, în contextul temerilor legate de o potențială intervenție a Rusiei în țară, scrie Reuters.

După cum relata anterior AFP, se aștepta ca președintele american să adreseze un sprijin puternic lui Poroșenko, care efectuează la Varșovia prima sa vizită oficială în străinătate după ce a câștigat scrutinul anticipat din 25 mai.

CITIȚI ȘI...