(VIDEO) Obama lansează un nou atac dur la adresa Rusiei

by Genko Genko

Președintele american Barack Obama a condamnat miercuri ”manevrele ascunse” și ”agresiunea” Rusiei în Ucraina, după ce i-a promis președintelui ales al Ucrainei, Petro Poroșenko, sprijin pe termen lung din partea Statelor Unite ale Americii.

”Nu vom accepta niciodată ocuparea Crimeii de către Rusia și nici încălcarea suveranității Ucrainei”, a declarat liderul de la Washington, subliniind că libertatea în Europa nu este în mod automat garantată, într-un discurs pronunțat la Varșovia, prima etapă a turneului său european.

”Națiunile noastre libere rămân unite pentru că orice nouă provocare rusă înseamnă izolare crescută și noi costuri pentru Rusia”, a adăugat Obama, într-un discurs pronunțat cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a primelor alegeri parțial libere în Polonia și care au condus la căderea comunismului.

”După atât de mult sânge vărsat și cheltuieli pentru reunirea Europei, cum am putea permite manevre ascunse datând din secolul XX să renască în acest nou secol?”, a spus în continuare președintele american, în fața a 40 de lideri internaționali, reuniți la eveniment.

”Așa cum a amintit agresiunea Rusiei în Ucraina, națiunile noastre libere nu se pot îndepărta de idealul nostru comun al unei Europe libere și pașnice”, a mai spus el.

Obama a subliniat în această privință că istoria Poloniei a arătat că ”libertatea nu este garantată în mod automat”.

”Istoria ne învață că progresul nu este niciodată garantat”, a ținut să evidențieze liderul american.

Evocând evenimentele din piața Tiananmen produse acum 25 de ani, în aceeași zi cu alegerile poloneze, Obama a avertizat că binecuvântările libertății trebuie să fie salvate de fiecare generație, inclusiv de a noastră.

Polonia ”nu va fi niciodată singură”, a asigurat președintele american, adăugând că acest lucru este valabil și pentru cele trei țări baltice (Estonia, Letonia și Lituania) și România, toate aflate sub umbrela NATO, dar care sunt îngrijorate în legătură cu criza ucraineană.

Mai jos vă prezentăm discursul integral al liderului de la Casa Albă, în a doua parte a căruia se fac referiri la Rusia, Ucraina și estul Europei.

CITIȚI ȘI...