(VIDEO) O scenă celebră din „Terminator 2”, transpusă în realitate datorită unei imprimante 3D

by Genko Genko

O imprimantă 3D inspirată din franciza cinematografică „Terminator”, capabilă să producă obiecte diverse, de la componente auto la dinţi sintetici, a fost creată recent de oamenii de ştiinţă, informează BBC.

Procesul de funcţionare a dispozitivului, care are nevoie de lumină şi oxigen, a fost demonstrat la ediţia din 2015 a Conferinţei TED (Technology, Entertainment and Design) organizată în oraşul canadian Vancouver.

Potrivit producătorului ei, compania Carbon3D, noul tip de imprimantă poate să fabrice obiecte diverse, precum componente auto, dispozitive medicale şi pantofi.

Tehnologia ei a fost inspirată din filmul „Terminator 2″, care include o scenă în care un robot T-1000 se ridică dintr-o piscină umplută cu metal lichefiat.

La Conferinţa TED 2015, maşinăria fabricată de Carbon3D a produs o minge din plastic, dintr-un rezervor de răşină, în doar 10 minute.

„În mod tradiţional, ar fi nevoie de 10 ore pentru a fabrica acest produs”, a explicat Joseph DeSimone, directorul executiv al companiei Carbon3D.

După spusele sale, actualele metode de imprimare 3D prezintă câteva defecte fundamentale.

„Înainte de toate, numele este impropriu. În realitate, este vorba de imprimare 2D din nou şi din nou”.

De asemenea, procesul este adeseori foarte lent. „Există ciuperci care cresc mai repede decât anumite obiecte imprimate 3D”, a declarat acesta, glumind.

În plus, obiectele create de imprimantele 3D tradiţionale sunt adeseori slabe din punct de vedere mecanic, deoarece sunt compuse din straturi multiple.

Metoda inventată de Carbon3D este de 100 de ori mai rapidă şi poate să genereze obiecte complete şi solide.

Noul dispozitiv funcţionează prin aplicarea mai multor straturi de lumină şi oxigen asupra unui rezervor de răşină. Lumina întăreşte răşina, iar oxigenul opreşte procesul de întărire a acesteia.

Prin controlarea ambelor procese, răşina iniţială poate fi transformată în forme complexe.

Printre posibilele aplicaţii ale acestei invenţii se numără diverse instrumente medicale, dar şi realizarea de dinţi sintetici, care pot fi construiţi „în timp ce pacientul se află în scaunul stomatologului”, spun inventatorii noii metode.

Imprimantele actuale funcţionează doar cu materiale ce au la bază diverşi polimeri, însă profesorul DeSimone spune că imprimanta Carbon3D poate să funcţioneze cu materiale „care au depăşit deja acest stadiu”.

Inventatorii ei speră că produsele realizate cu această imprimantă vor putea fi comercializate în cel mult un an.

CITIȚI ȘI...