(VIDEO) Nou incident ruso-american în Marea Baltică; Două avioane militare implicate

by Genko Genko

Un avion de recunoaştere al Forţelor Aeriene ale Statelor Unite a fost interceptat de un avion de luptă rusesc deasupra Mării Baltice în timpul unui zbor de rutină în spaţiul aerian internaţional, a anunţat sâmbătă un reprezentant al Comandamentului forţelor militare americane din Europa.

Incidentul a avut loc joi, când un avion rusesc SU-27 a „realizat o manevră imprevizibilă şi agresivă”, zburând la aproximativ 15 metri de vârful aripii aeronavei americane, un RC-135, informează CNN.

Avionul a fost „interceptat într-o manieră periculoasă şi lipsită de profesionalism”, iar astfel de „acţiuni ale unui singur pilot au potenţialul de a spori în mod inutil tensiunile între ţări”, a spus Danny Hernandez, un purtător de cuvânt al Comandamentului European.

În urmă cu câteva zile, ambasadorul SUA la Moscova şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la un alt incident recent în care un avion de luptă al Rusiei s-a apropiat „periculos” de mult de distrugătorul USS Donald Cook din Marea Baltică, în această săptămâna.

Astfel de incidente au devenit frecvente în ultimele luni. Manevrele aeriene ruseşti au loc pe fondul tensiunilor în creştere cu privire la eforturilor din ultima vreme ale Statelor Unite de a consolida flancul estic al NATO.

CITIȚI ȘI...