(VIDEO) Mii de ucraineni au manifestat la Herson pentru împiedicarea provocărilor separatiste

by Genko Genko

Aproximativ trei mii de protestatari pro-ucraineni s-au adunat în Piaţa Libertăţii din Herson. Activiștii au agitat simboluri naționale, au scandat lozinci de susținere și unitate a Ucrainei, declarându-se categoric împotriva separatismului.

Comunitatea s-a adunat în încercarea de a anticipa şi preveni provocările separatiste ale organizațiilor pro-ruse. Cu o zi înainte, primarul oraşului Herson a făcut un apel, spunând că se pregătesc acţiuni şi provocări separatiste, care ar urma să culmineze cu un referendum similar celui din Crimeea. Protestatarii au condamnat astfel de acţiuni şi și-au exprimat dorința de a lupta pentru patria lor.

Între timp, a avut loc şi un miting al forțelor pro-ruse. Presa ucraineană spune că la acest miting ar fi participat în jur de două sute de persoane. Cele două tabere au fost despărţite de un cordon de poliţişti, deseori încingându-se spiritele şi existând discuţii aprinse între aceştia.

O protestatară din tabăra pro-rusă s-a arătat indignată că miile de oameni care au ieşit în susţinerea unităţii Ucrainei, se pronunţă împotriva unui referendum asemănător celui din Crimeea, care ar permite oamenilor să aleagă dacă vor să fie cu Rusia sau cu Ucraina. ”Aşa cum unii şi-ar dori ca Ucraina să facă parte din NATO, aşa şi noi avem dorinţele noastre” a adăugat aceasta.

Marina Polivana, membră a partidului ”Pentru o Ucraină Unită” a spus că au ieşit să protesteze pentru a-şi apăra oraşul, pentru a-i apăra pe toţi cei care nu sunt de acord cu expansiunea putinistă, cu poftele acestuia de a acapara Ucraina, motivând că ne-ar ”apăra”, în realitate însă, ne face estrem de mult rău. ”Dacă cei câţiva adunaţi la celălalt miting şi-l doresc pe Putin, nu au decât, ei pe noi nu ne deranjează. Dar vă rugăm un lucru, să nu ne împiedicaţi de a lupta pentru edificarea şi dezvoltarea unei ţări independente şi unite”, a mai adăugat aceasta.

CITIȚI ȘI...