(VIDEO) Mesajul fondatorului, la aniversarea a 25 de ani a internetului

by Genko Genko

​Tim Berners-Lee, inventatorul WWW-ului, spune că internetul trebuie guvernat de o Magna Carta, un fel de constituţie care să protejeze utilizatorii şi să garanteze faptul că web-ul rămâne un spaţiu neutru şi deschis. La împlinirea a 25 de ani de World Wide Web, Sir Tim Berners-Lee spune că suntem la o mare răscruce, între un drum dominat de control guvernamental strict şi altul care stabileşte un set de valori în folosul utilizatorilor.

Pe 12 martie s-au implinit 25 de ani de când Tim Berners-Lee şi colegii săi de la institutul CERN din Geneva au pus bazele World Wide Web-ului (www), fără de care dezvoltarea fantastică a internetului din prezent nu ar fi fost posibilă.

Acum, spune Berners-Lee, este mare nevoie de o Magna Carta, o constituţie a internetului la nivel global, care să stabilească şi să garanteze un set clar de valori legate de deschidere şi de neutralitate.

„E timpul să luăm o decizie importantă în comun. În faţa noastră sunt două drumuri. Pe care dintre ele o vom apuca? Vom continua pe drumul de acum, permiţând guvernului să aibă tot mai mult control şi să ne supravegheze din ce in ce mai intens? Sau vom merge pe stabilirea unui set de valori, ceva în stilul unei Magna Carta pentru întreg www-ul?”, se întreabă el, adăugând că internetul e atât de important în vieţile noastre, încât trebuie pus la nivel de egalitate cu drepturile omului, notează BBC.

Berners-Lee, care a criticat în repetate rânduri programele de spionaj ale agenţiilor secrete, a spus că internetul trebuie sa fie un mediu neutru unde „să nu simţi că te urmăreşte cineva pe furiş”.

El spune că drepturile noastre pe internet sunt încălcate din ce în ce mai des şi există pericolul ca în timp, acest lucru să ni se pară normal. El vrea să folosească această a 25-a aniversare pentru a trage un semnal de alarmă.

El a avertizat, într-un interviu pentru The Guardian, că web-ul nu trebuie sa devină fragmentat din cauza diverselor ţări care încearcă să se izoleze informatic de restul lumii. „E esenţial ca oamenii să înţeleagă cât rău ar face un web fragmentat. Ca orice sistem uman, internetul are nevoie de reguli şi legi naţionale, dar nu trebuie să-l transformăm într-o reţea de buncăre naţionale”, spune el.

CITIȚI ȘI...