(VIDEO) Mărturiile unui mercenar moldovean care a luptat în estul separatist al Ucrainei

by Genko Genko

Un cetăţean al Republicii Moldova, care a luptat în calitate de mercenar de partea entităţilor separatist-extremiste din Ucraina, a fost reţinut de către ofițerii de informații şi securitate, ulterior fiind deferit organelor de ocrotire a normelor de drept.

Bărbatul, în vârstă de 22 de ani, originar din raionul Florești, în cadrul acțiunilor procesual-penale a cooperat cu organul de urmărire penală și și-a recunoscut integral vinovăția. Pe marginea acestui caz a fost inițiată cauză penală în baza prevederilor articolului 141 CP al RM „activitatea mercenarilor”. Persoana riscă pedeapsa cu privaţiune de libertate de la 3 la 7 ani.

Serviciul de Informaţii şi Securitate în cooperare cu organele abilitate ale statului, precum şi cu partenerii externi continuă măsurile de prevenire și contracarare a activității de mercenariat și întreprinde acțiuni pentru identificarea şi reţinerea persoanelor care atentează la securitatea națională și regională.

Deşi activitatea de mercenariat este un fenomen relativ nou pentru Republica Moldova, tot mai mulţi conaţionali sunt suspectaţi de implicare în asemenea ilegalităţi. În această ordine de idei, SIS atenţionează cetăţenii asupra gravităţii şi periculozităţii participării în conflicte armate, la acţiuni militare sau la alte acţiuni violente orientate spre răsturnarea sau subminarea orânduirii constituţionale ori violarea integrităţii teritoriale a statului.

CITIȚI ȘI...