(VIDEO) Investigație: Tranzacții cu arme rusești, ziua în amiaza mare, în centrul Chișinăului

by Genko Genko

În contextul luptelor din estul Ucrainei, reporterii de la OCCRP au reușit să cumpere, ziua în amiaza mare, chiar în centrul Chișinăului, arme rusești provenite din Transnistria.

Reporterii au realizat o investigație, demonstrând cât este de ușor să cumperi arme de mare calibru, chiar lansatoare de grenade anti-tanc, în inima capitalei Republicii Moldova.

Tranzacțiile au avut loc la sfârșitul lunii mai, în Chișinău Armele provin din depozitele Armatei a 14-a, a Federației Ruse, care staționează de peste 20 de ani în regiunea rusofonă separatistă Transnistria, cu misiune oficială de „menținere a păcii”, scriu reporterii care au realizat investigația.

În rețeaua criminală sunt implicați mai mulți indivizi certați cu legea, care dau asigurări că pot livra atâtea arme de câte este nevoie.

Unul dintre ei este temuta autoritate criminală Ion Druță, zis și „Pisateli”. Acesta a fost arestat în iulie 2013, fiind condamnat la 20 de pușcărie pentru un omor comis în 1998. Dar cei douzeci de ani de închisoare s-au comprimat rapid în șapte luni, după ce Curtea Supremă din Moldova a dispus, în aprilie anul curent, rejudecarea dosarului și eliberarea lui „Pisateli”.

Iar imediat ajuns la libertate, acesta s-a apucat de trafic de arme, cel puțin așa reieșind din investigația OCCRP.

CITIȚI ȘI...