(VIDEO) „Graniţele Rusiei nu se termină nicăieri”: Ce se ascunde în spatele glumei făcute de Putin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În orice glumă există şi un sâmbure de adevăr, mai ales dacă o spune preşedintele rus Vladimir Putin.

La o ceremonie a Societăţii ruse de Geografie, Putin a întrebat un băiat de nouă ani dacă ştie unde se termină graniţele Rusiei. În timp ce băiatul răspundea ceva, Putin a intervenit şi a spus că „graniţele Rusiei nu se termină nicăieri”. Într-adevăr, imediat a lămurit că „este o glumă”.

Citeşte şi: (VIDEO) Putin șochează: Frontierele Rusiei nu se termină nicăieri

Însă e destul de greu să crezi că o astfel de afirmaţie este doar o glumă, pentru că aceste cuvinte sunt în concordanţă cu politica actuală a Kremlinului şi se aseamănă într-un fel cu alte declaraţii mai serioase făcute de Vladimir Putin, scriu jurnaliştii publicaţiei The Moscow Times.

De exemplu, Putin a mai spus că Uniunea Sovietică „este exact acelaşi lucru cu Rusia, doar că are un nume diferit” şi le-a promis minorităţilor vorbitoare de limba rusă din alte ţări că le va „ajuta”, ceea ce a şi făcut când a anexat Crimeea în martie 2014, cu forţa militară.

Sociologul rus Daniil Dondurei crede că gluma lui Putin despre Rusia fără graniţe arată că modul de gândire al liderului de la Moscova este o întoarcere în trecut, când statele îşi măsurau forţa şi bogăţia în funcţie de mărimea teritoriilor şi puterea armelor pe care le aveau.

Se pare că Putin vede Rusia ca pe un imperiu nesfârşit, cu frontiere care se pot modifica în funcţie de influenţele demografice şi militare şi de factorii politici.

„Istoria Rusiei este povestea unei ţări care colonizează. Sfera colonizării se extinde odată cu teritoriul pe care îl guvernează. În ascensiune sau în cădere, este o mişcare lungă de secole care continuă şi în ziua de astăzi” – asta spunea la finalul secolului 19 şi începutul secolului 20 istoricul Vasili Kliucevski. Ar fi spus oare altceva dacă ar fi trăit în prezent?

Era teritoriilor cucerite aparţine trecutului, însă unii lideri de astăzi – şi o parte semnificativă a populaţiei ruse – încă urmăresc expansiunea teritoriala şi insistă că ţara lor este o super-putere. Asta indică faptul că există anumite priorităţi când vine vorba de modul în care este structurat un stat.

Înainte, lui Putin îi plăcea să facă referire la ideile lui Aleksandr Soljeniţin, în special în ceea ce priveşte salvarea oamenilor, mai exact capacitatea statului de a le asigura un trai decent, un sistem sanitar de calitate, precum şi educaţie.

Se pare că acum, după ce a eşuat în a îndeplini aceste obiective, Putin mizează pe viziunile sale imperiale.

Kremlinul încearcă să convingă populaţia că Rusia este centrul adevăratelor valori, că „lumea rusă” este nelimitată şi că are nevoie de noi teritorii, comentează jurnaliştii publicaţiei de opoziţie The Moscow Times.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...