(VIDEO) Exemplu de urmat: Cum sunt învățați copiii estonieni să interacționeze cu vorbitorii de limbă rusă

by Genko Genko

Televiziunea de stat de la Tallin a lansat un spot video prin care copiilor estonieni li se oferă exemple de cum ar trebui să relaționeze cu vorbitorii de limbă rusă din țară.

Astfel, copiilor li se sugerează că atunci când interacționează cu locuitori ai țării care vorbesc în limba rusă, ar trebui să le răspundă în estoniană, pentru a-i încuraja să învețe limba de stat a țării baltice.

Clipul video, care deja rulează la mai multe posturi de televiziune estoniene, prezintă doi copii. Unul dintre aceștia vorbește în limba rusă, încercând să afle detalii despre oraș. Fetița căruia i se adresează, îi răspunde însă în limba estoniană, pe un ton dojenitor. Ea îl ceartă pe băiat, deoarece nu cunoaște limba estoniană.

Ulterior se dovedește însă că băiatul este un turist, iar tonul fetiței devine unul mult mai amabil, ea dându-i acestuia indicațiile de care are nevoie.

Estonia, un stat ex-sovietic, membru NATO și UE din 2004, are un produs intern brut pe cap de locuitor de peste 30 de mii de dolari, fiind de departe cea mai bogată țară din fostul lagăr sovietic.

Aproape 25% din cei 1,3 milioane de locuitori ai Estoniei sunt etnici ruși. Autoritățile de la Tallin și-au exprimat în ultima perioada, pe fondul situației din Ucraina, temeri că Rusia ar putea destabiliza și Estonia.

CITIȚI ȘI...