(VIDEO) A decolat avionul Solar Impulse 2; Va face înconjurul lumii fără carburant

by Genko Genko

Avionul Solar Impulse 2, propulsat cu energie solară, a decolat luni din Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, pentru primul tur al lumii fără nicio picătură de carburant, în scopul de a promova sursele de energie nepoluante.

Aparatul, pilotat de elvețianul Andre Borschberg, a decolat la 7.12 ora locală (4.12 GMT) de pe aeroportul Al Bateen din Abu Dhabi și s-a îndreptat spre Muscat, capitala Omanului, unde este așteptat la sfârșitul zilei, a raportat un jurnalist AFP la fața locului.

Fondatorii proiectului au efectuat în 2012 primul zbor intercontinental fără carburant, din Elveția în Maroc, la bordul Solar Impulse 1, iar după un an au traversat Statele Unite, dovedind astfel fezabilitatea proiectului lor.

Noul prototip dispune de o tehnologie îmbunătățită, cu un consum de energie mai mic decât predecesorul său. Este echipat cu patru motoare electrice de 17,5 CP fiecare, alimentate de 17.248 celule solare, instalate pe aripi. Solar Impulse 2 mai are o baterie de litiu de 633 kg ce permite stocarea energiei acumulate ziua, pentru continuarea zborului noaptea.

CITIȚI ȘI...