(VIDEO) De ce Rusia și Gazprom luptă împotriva extragerii gazelor de șist din România

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Problema gazelor pe fondul crizei din Ucraina este una care îngrijorează Europa și face ca Bruxelles-ul să fie foarte atent când sunt puse în discuție eventuale sancțiuni aduse Federației Ruse.

Și este extrem de dificil să ai o poziție fermă și dură vis-a-vis de acțiunile Rusiei, imperialiste și de susținere a terorismului din estul Ucrainei, în condițiile în care mai bine de 60% din populația UE este dependentă în mare parte sau chiar în totalitate de Gazprom.

Cea mai gravă situație se atestă în Finlanda și țările baltice, acolo unde o eventuală sistare a exportului de gaze rusești practic ar aduce în fața unei catastrofe aceste state, mai ales în perioada rece a anului. Nu stau deloc bine nici Ungaria, Bulgaria sau Slovacia, țări ce nu au rezerve proprii de gaze naturale, dar nici interconexiuni care le-ar permite să importe necesarul de 100% din nordul Africii sau Orientul Mijlociu.

Infografic realizat de incont.ro

Infografic realizat de incont.ro

După cum vedeți și în acest infografic, singurul stat din Europa de Est ce poate supraviețui fără gaze rusești este România. Mai mult chiar, România are interconexiuni atât cu Bulgaria cât și cu Ungaria, două state ce sunt dependente de Gazprom și denotă cea mai fățișă prietenie față de Moscova din toate cele 28 de țări membre UE, tocmai din acest motiv.

Rasmussen: Moscova plătește ONG-urile pentru a lupta contra extragerilor gazelor de șist din Europa

Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a spus recent că Moscova lucrează în secret cu organizaţii de apărare a mediului ca să blocheze fracturarea hidraulică, metoda de exploatare a gazelor de şist. Scopul este să menţină dependenţa Europei de gazele ruseşti, a explicat secretarul general al NATO. Declaraţiile au fost făcute, relatează cotidianul britanic „The Telegraph”, la o conferinţă organizată de Chatham House, un think-tank de politică externă. Serviciile de informaţii ruseşti ar finanţa şi ar lucra cu aceste asociaţii europene de protejare a mediului, scrie şi „Financial Times”, citându-l pe Rasmusssen.

Rasmussen se referea, în mare parte, la România, când făcea aceste declarații. România deține rezerve foarte importante de gaze de șist, extracția cărora dacă ar fi începută, atunci Ungaria și Bulgaria, cel puțin pe termen scurt și mediu, ar putea să scape de dependența de Moscova. Să nu uităm și de interconectarea realizată în acest an între Moldova și România, care ne-ar reduce dependența de Rusia până aproape de zero.

Din păcate, extragerile actuale ale României, de gaze convenționale, îi ajung la limită pentru consumul intern. Dacă s-ar trece însă la gazele de șist și la rezervele din Marea Neagră, atunci lucrurile ar putea sta cu totul altfel. România nu doar că-și va asigura 100% producția proprie, dar ar putea deveni și un furnizor pentru statele din regiune.

Russia Today, non-stop la Pungești

Rusia cu siguranță nu-și poate permite așa ceva, scoțând la bătaie tot arsenalul de care dispune. Spre exemplu la Pungești, o localitate din Vaslui, luni întregi au avut loc proteste violente, apărute practic din nimic, peste noapte, și alimentate de niște ONG-uri obscure care cică protejau nu știu ce specie de broscuțe din zonă. Manifestanții protestau împotriva extragerii gazelor de șist.

Presa rusă, care vine în România doar pentru a mai realiza vreun material defăimător pe care mai apoi să-l pună pe post la programele ce emit și la Chișinău, a demonstrat un interes extraordinar pentru acest subiect, pe care a avut grijă să-l propage în întreaga lume.

Russia Today, postul Kremlinului cu sediul în SUA, a relatat zile la rând, fără încetare, protestele ”cetățenilor care sunt împotriva extragerilor gazelor de șist de către Chevron”.

Zeci de live-uri, de genul celor de mai jos, a făcut Russia Today de la Vaslui în perioada noiembrie-decembrie 2013.

Iar zăcăminte de gaze de șist în România nu se află doar la Pungești. Numai în județul Vaslui, cei de la Chevron au semnat contracte cu statul român pentru foraje în alte trei localități. Astfel de zăcăminte se află practic peste tot în centrul și estul României, iar conform estimărilor, cel puțin 1.444 de miliarde de metri cubi de gaze de șist ar exista în acest moment în adâncurile solului României.

România se află pe locul 3 în Europa la acest capitol, lider fiind Polonia, alt stat dependent în acest moment de importurile din Rusia. Cele aproximativ 6 mii de miliarde de metri cubi existente în România și Polonia ar asigura cu gaze ani buni Europa de Est și ar duce foarte rapid Gazpromul, iar mai apoi Rusia, în faliment.

Spre exemplu, România consumă anual maximum 13 miliarde de metri cubi de gaze, iar Moldova, aproximativ un miliard.

În SUA, în 2008, mia de metri cubi de gaze costa 450 de dolari, iar în 2013, după ce au început extragerile de gaze de șist, mia de metri cubi a ajuns la doar 120 de dolari.

Așadar, pe lângă războaiele clasice, care nu mai sunt nici astea prea clasice, de genul celor din Ucraina, Rusia duce și războaie informaționale extrem de dure. În România, zeci de ONG-uri obscure, finanțate de Moscova, au apărut în ultimii ani.

Miza este una foarte mare, pentru că nu poate fi cineva atât de prost încât să creadă că lui Putin îi pasă de nu știu ce broscuță de Pungești. Miza este independența energetică totală a Europei și izolarea până aproape de faliment a Rusiei.

Alex Cozer


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...