(VIDEO) Data viitoare tot Chișinăul va fi blocat

by Genko Genko

Ieri cetățenii Republicii Moldova au dat dovadă de o nouă demonstrație de demnitate și curaj. În jur de o mie de automobile au traversat tot Chișinăul, iar de-a lungul traseului alte câteva mii de șoferi au salutat acest marș fără precedent pentru Republica Moldova prin amploarea sa.

La fel ca și celelalte manifestații organizate de către Platforma Civică Demnitate și Adevăr până acum, totul a decurs foarte civilizat, fără incidente. Asta chiar dacă unii polițiști, văzând numărul impresionant de mașini, au dispersat la un moment dat coloana în trei.

Până la urmă totul a ieșit bine, dar și un pic dezamăgitor pentru cea mai mare parte din automobiliști. Zeci de șoferi m-au întrebat ce fel de nesupunere civică facem noi dacă nu am blocat Piața Marii Adunări Naționale măcar pentru o oră.

A fost o întrebare la care mi-a fost destul de dificil să răspund. Personal, am simțit exact același lucru ca și ceilalți automobiliști. După două săptămâni în care indivizii care se află la guvernare nu au luat în seamă nici măcar o revendicare a poporului, îți vine să recurgi și la gesturi mai puțin pașnice, cum ar fi inclusiv blocarea unei străzi.

Totuși, în calitate de organizator al marșului am încercat să le explic cetățenilor că există anumite reguli pe care trebuie să le respectăm. Iar răspunsul care a venit din partea unui cetățean de la Strășeni m-a pus pe gânduri:

„Noi tot respectăm regulile și legile, dar ei ne fură, stau sus și râd de noi. Ce dacă facem marș și ne ducem acasă? Data viitoare ne oprim în mijlocul drumului și blocăm străzile”.

Această atitudine o regăsesc zilnic, în rândurile celor din Orașul Demnității, a prietenilor, a celor cu care discut pe internet.

Iar un material video surprins ieri de cei de la Curaj TV în centru capitalei, când unii polițiști nu permiteau coloanei de mașini să treacă prin, PMAN trebuie să dea de gândit. Cetățenii nu mai pot tolera astfel de atitudini.

Data viitoare (sper să nu fie), s-ar putea ca acești cetățeni să blocheze străzile Chișinăului. Și o vor face pentru atâtea zile cât va fi necesar.

Alex Cozer

CITIȚI ȘI...