(FOTO și VIDEO) CM 2014: Miracolul pe care o lume întreagă îl va vedea în startul Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia

by Genko Genko

Astăzi își dă startul cel mai important eveniment sportiv al anului, Campionatul Mondial de fotbal Brazilia. Iar cu această ocazie organizatorii pregătesc ceva cu totul special.

Lovitura de start a partidei dintre Brazilia și Croația, prima a Mondialului, va fi dată nu de vreo mare vedetă a fotbalului mondial sau de vreun politician, ci de o persoană imobilizată într-un scaun cu rotile, care niciodată nu a putut merge sau și-au pierdut această abilitate.

Acest lucru va fi posibil datorită unui ”exoschelet” pe care îl va îmbracă bolnavul de paraplegie, acesta având proprietatea de a fi controlat doar prin puterea minții. Extrem de ușor, acest costum robotic îi va permite tânărului ce-l va purta să poată merge absolut liber, dar nu cu ajutorul mușchilor, ci al creierului, care va transmite impulsurile necesare ”exoscheletului” pentru a-l ridica din scaunul cu rotile și a da lovitura de start.

Această creație absolut miraculoasă a putut fi executată după ani întregi de muncă a unei echipe de cercetători germani și francezi, condusă de Gordon Cheng, profesor la Universitatea Tehnică din Munchen.

Munca de punere în funcțiune a costumului robotic i-a revenit lui Miguel Nicolelis, neuroinginer la Universitatea Duke din Carolina de Nord, care lucrează în prezent cu nouă persoane ce au vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, pentru a le învăța să se folosească de minunea tehnică.

În final vor fi alese trei persoane, care vor da lovitura de start în partida dintre Brazilia și Croația.

”Mișcarile vor fi absolut normale. Persoanele vor merge exact ca niște oameni și nu ca niște roboți”, a declarat Nicolelis pentru ”The Guardian”.

Pentru a putea controla costumul, utilizatorul va purta o cască dotată cu electrozi, care îi vor citi undele cerebrale. Aceste semnale vor fi trimise apoi unui computer aflat în rucsacul din spate al exoscheletului, unde vor fi decodate şi apoi vor mişca mebrele costumului cu ajutorul unui sistem hidraulic. Toată mașinăria va fi pusă în funcțiune de o baterie care se va afla în același rucsac. Aceasta va avea o autonomie de aproximativ două ore.

Снимок

Pănă acum, exoscheletul a fost supus la numeroase teste, petrecându-se și unele accidente, precum ar fi căzăturile. Pentru a preveni anumite accidente, cercetătorii l-au dotat și cu niște airbaguri.

Inventatorii care au lucrat la acest proiect merg până într-acolo încât să afirme că acest schelet în viitorul nu foarte îndepărtat va face scaunele cu rotile inutile, iar oamenii care și-au pierdut abilitatea naturală de a se deplasa, vor putea merge din nou.

Și ca totul să fie și mai spectaculos, tânărul paraplegic va purta o eșarfă ce valorează peste un milion de dolari americani. Eșarfa este din mătase pură și a aparținut pionierului franco-brazilian al aviației Alberto Santos-Dumont (1873-1932).

Eșarfa, a cărei valoare este estimată la 2,2 milioane reali (un milion de dolari), este asigurată în cazul în care va fi deteriorată, dezvăluie ziarul Folha din Sao Paulo.

„Eșarfa are o valoare inestimabilă, este cea mai rară și personală relicvă cunoscută”, a declarat președintele Fundației Santos-Dumont, citat de Folha.

Vă reamintim că pe pagina de Facebook independent.md puteți pronostica rezultatele meciurilor Mondialului, pentru a câștiga zilnic de la INDEPENDENT și partenerul nostru Supermarket Fourchette un bax de bere sau a intra în lupta pentru marele premiu, acordat la încheierea Turneului Final, o bicicletă. Detaliile și regulile concursului le găsiți aici.

Accesând secțiunea CM 2014 puteți fi la curent cu cele mai bune și actuale materiale din țară despre Mondialul brazilian.

CITIȚI ȘI...