(VIDEO) Ce promisiuni a făcut Dodon la învestirea în funcția de președinte

by Genko Genko

Igor Dodon este oficial președintele Republicii Moldova, el fiind vineri învestit în funcție în cadrul unei proceduri desfășurată la Palatul Republicii.

În cadrul discursului de după procedura de învestire, Dodon a făcut mai multe promisiuni.

El a vorbit despre diaspora, catalogând drept „o rușine” faptul că statul nu a reușit să le acorde acestora dreptul de vot în cadrul alegerilor prezidențiale.

„Dragii mei compatrioți, nu-s în stare să descriu suferința dumneavoastră acolo departe de vatra natală, de familiile dumneavoastră, de copiii dragi. Dureros și nedrept, este că statul, bugetul căruia se completează în mare măsură din sudoarea voastră vărsată pe meleaguri stăine, n-a fost în stare, să asigure multor din voi măcar elementarul – dreptul la vot”, a declarat președintele statului.

El a ținut să adreseze și mai multe semnale actualei guvernări.

„La 13 noiembrie 2016 cetățenii Moldovei ne-au transmis prin votul lor un mesaj clar, hotărât și irevocabil – poporul este suveranul acestei țări, iar instituțiile statului, începând cu parlamentul și guvernul, trebuie să fie în slujba cetățenilor. Vă rog și vă avertizez – tratați foarte serios acest mesaj al poporului! Nu uitați cine este suveranul adevărat al țării și cui ați jurat credință. În eventualitatea ignorări de către clasa politică a voinței poporului de a scoate instituțiile statului de sub influența grupurilor de interese, voi acționa în numele poporului, voi lupta alături de popor, voi readuce statul în slujba cetațeanului”, a menționat Igor Dodon.

„Suveranitatea, neutralitatea și integritatea teritorială vor fi în permanență pe ordinea de zi a șefului statului”, a mai spus președintele, evocând totodată și „statalitatea poporului moldovenesc”.

El a mai declarat „toleranță zero corupției”, condamnând decizia guvernării, de a pune pe seama cetățenilor returnarea miliardului furat din sistemul bancar.

„Sistemul bancar devalizat și rezerve valutare de miliarde furate, patrimoniu public prădat și resurse bugetare tocate – sunt dovezi elocvente ale slăbiciunii și complicității structurilor de drept și justiție. Graba cu care restituirea miliardelor furate a fost plasată pe umerii cetățenilor este nu doar un act de umilire națională, dar și o faptă condamnabilă cu toată severitatea. Nu mă voi împăca niciodată cu cele petrecute în sistemul bancar al țării și-mi voi dedica toată energia pentru a elucida faptele și a restitui poporului patrimoniul public prădat.

Mă adresez membrilor guvernului, dar și funcționarilor de rang diferit în structurile administrației publice centrale și locale – ați ajuns în funcțiile pe care le ocupați pentru a utiliza cunoștințele și capacitățile voastre profesionale pentru a servi poporul Republicii Moldova, nu interesele personale sau de partid. Aștept de la organele competente o mobilizare fără precedent în lupta cu corupția înaltă de stat, flagel care prezintă pericol existențial pentru statul Republica Moldova. Vă asigur că am suficientă voință politică pentru a intensifica lupta cu corupția”, a mai spus Dodon.

Președintele Republicii Moldova a mai spus că va duce o „politică externă bazată pe respect reciproc și avantaje comune”.

„Republica Moldova va promova o politică externă bazată pe parteneriat și prietenie cu toate statele lumii. Vom intensifica relațiile cu statele vecine nouă – România și Ucraina. Vom dezvolta colaborarea multidimensională cu UE, recent am acceptat cu plăcere invitația de a efectua o vizită în calitate de șef al statului la Bruxelles și sper ca aceasta să aibă loc în primele luni ale anului 2017. Și în continuare colaborarea noastră cu SUA și Republica Populară Chineză va constitui o prioritate pentru noi. Vom întinde poduri atât spre Est, cât și spre Vest”, a subliniat Igor Dodon.

CITIȚI ȘI...