(VIDEO) A stat 15 ani în închisoare, iar apoi a câştigat 50 de milioane de dolari fiind ajutat de foştii colegi de celulă

by Genko Genko

Dave’s Killer Bread este unul dintre cele mai cunoscute lanţuri de brutării din SUA. Un nume interesant, având în vedere că patronul magazinului a petrecut 15 ani în închisoare. Ajuns în libertate, Dave Dahl şi-a pus ordine în viaţă. Ba chiar a primit şi un premiu pentru “Etică în afaceri”, scrie cotidianul LA Times.

Dave Dahl a ieşit din închisoare în 2004. Avea 42 de ani şi-şi petrecuse 15 ani după gratii, pentru furt, spargeri şi trafic de droguri. A vrut însă să facă o schimbare în viaţa sa şi a cerut ajutor specializat: a început un tratament, promiţând că va face ceva care va aduce lumii o contribuţie pozitivă.

Pâinea organică produsă de Dave a fost lansată pentru prima oară pe piaţa din Portland, Oregon, în 2005. Răspunsul publicului a fost unul rapid şi pozitiv. De atunci, compania a crescut de la 30 la 250 de angajaţi, iar vânzările au înregistrat un salt spectaculos: de la 3 milioane de dolari au ajuns la 50 de milioane de dolari.

Este Cadillac-ul pâinilor
În prezent, există peste o duzină de sortimente de pâine care se găsesc în magazinele fostului deţinut, iar clienţii se arată încântaţi de calitatea produselor. “Este Cadillac-ul pâinilor. Sper doar că nimeni să nu facă vreodată Corvette-ul produselor de panificaţie”, spune cu umor patronul Dave Dahl, într-un interviu acordat LA Times.

Panificaţia este o afacere de familie pentru Dahl. Tatăl lui Dave a deschis brutăria NatureBake în 1969. Aceasta din urmă a fost apoi preluată de fratele şi nepotul lui Dave. După ce a fost eliberat, Dave însuşi a început să experimenteze diferite reţete, perfecţionându-şi metoda. Aşa a ajuns să creeze primele sortimente de produse de panificaţie, cunoscute astăzi drept Dave’s Killer Bread.

“Am devenit dependent de muncă. Antreprenoriatul înseamna să fii pasionat de ceva anume, să faci tot ce-ţi stă în putinţă să reuşeşti şi să o faci într-o manieră corectă”, precizează Dahl. Fostul deţinut susţine că sloganul afacerii sale este: “Spune nu pâinii produse cu chimicale”/“Just say no to bread on drugs”, adăugând că acesta nu se referă la trecutul său controversat, ci la faptul că pâinea pe care compania sa o produce este una organică.

În ciuda succesului de care se bucură acum, Dahl n-a uitat cât s-a străduit pentru a ajunge aici. Motiv pentru care o treime dintre angajaţii săi sunt foşti infractori, lucru care i-a adus premiul pentru „Etică în afaceri”, în 2011.

“Vreau să văd că şi alţi oameni îşi schimbă viaţa. Este exponenţial, este ceva ce schimbă întreaga lume. Sper să pot inspira oamenii să facă ce am făcut şi eu. În plus, este o mişcare bună. Aceşti oameni sunt recunoscători pentru şansa oferită şi se dovedesc a fi foarte muncitori”, încheie Dahl.

CITIȚI ȘI...